Krise i Ark, kutter staben

Jubelåret 1998 er snudd til krisetid. På grunn av full stopp i oljebransjen og år 2000-problemet, må Ark ty til oppsigelser.

Jubelåret 1998 er snudd til krisetid. På grunn av full stopp i oljebransjen og år 2000-problemet, må Ark ty til oppsigelser.

Er det i ferd med å bli krisetider i databransjen? Jubelåret 1998 har snudd seg på rekordtid. For nå griper Ark-konsernet, et av de største dataselskapene i Norge, til ljåen. Det som hadde vært utenkelig for bare noen måneder, er nå realitet.

Ark begrunner nedbemanningen med et dårligere salg til oljebransjen og at mange selskaper begynner å bremse ned foran år 2000. Dette har fått selskapet til å fremskynde fusjonen mellom sine dattersselskaper Ark Skrivervik, Cinet og NetCenter, noe som fører til oppsigelser.

Under sin resulatetpresentasjon 26. februar varslet Standahl om svakere vekst og totalstopp i salget av Sun-maskiner til oljesektoren, men mente at Ark kunne bruke sine salgsfolk i Stavanger til andre oppgaver. Siden den gang har situasjonen åpenbart forverret seg. Hvor mange Ark-ansatte som ryker er foreløpig ikke kjent, men det blir et betydelig antall.

- Hvor mange ansatte som må gå må vi få lov til å komme tilbake til, vi har ikke hatt samtaler med den enkelte ansatte. Vi skal på redusere kostnadene med 80 millioner kroner, men dette er ikke bare lønnskostnader, sier Standahl til digi.no.

I hele fjoråret og så langt i år har fusjoner og omorganiseringer bare ført til omrokeringer - IT-selskapene har hatt behov for folk i andre deler av sine selskaper. Blant annet har EDB ASA og Telenor Programvare lovet at den forestående fusjonen mellom de to selskapene ikke fører til oppsigelser.

Standahl vil ikke kommentere dette spørsmålet direkte.

- Vi har en rekke store kunder i og rundt oljebransjen som nå bremser kraftig. Dette må vi forholde oss til, sier Standahl til digi.no.

- I januar og februar i år selger vi bare 15 prosent av hva vi gjorde i samme periode i fjor. Akkurat nå er det totalkrise og salget vil ta seg opp noe utover året. Heldigvis står hele Sun-salget nå bare for 7-8 prosent av vår omsetning - for noen år siden var det 70 prosent, sa Standahl i februar.

Han mente derfor at det lå an til en nullvekst for Skrivervik-delen av selskapet i 1999. For resten av selskapet vil omsetningen stige med rundt 20 prosent på grunn av svakere økonomiske tider og år 2000-problemet.

Nå sier Ark at nedbemanningen vil koste 18 millioner kroner, noe som gir et underskudd i første kvartal. For året under ett, forventer ARK et resultat omtrent på linje med i fjor.

Til toppen