Kundene vinner i nettbankenes gratis-frieri

SkandiaBanken og nyetablerte Bankia Bank slåss om å tilby de beste og billigste banktjenestene. De som vinner på dette er kundene, som både kan få gratis kredittkort, høye innskuddsrenter og gebyrfrie transaksjoner.

SkandiaBanken og nyetablerte Bankia Bank slåss om å tilby de beste og billigste banktjenestene. De som vinner på dette er kundene, som både kan få gratis kredittkort, høye innskuddsrenter og gebyrfrie transaksjoner.

Om en ukes tid åpner en ny ren nettbank, Bankia Bank. Norges første rene nettbank, SkandiaBanken, har allerede over 110.000 kunder.

Det disse bankene konkurrerer på er enkelhet, pris, og tilgjengelighet for kunden

Øyvind Thomassen, sjef i SkandiaBanken, fastholder nok en gang at det ikke er aktuelt å innføre gebyrer.


- Det er helt utenkelig. Hvis jeg blir pålagt å innføre gebyrer mister jeg all troverdighet. Da slutter jeg, sier Thomassen til digitoday.no.

Men gebyrfrie transaksjoner koster. Det samme gjør den enorme kundeveksten SkandiaBanken har hatt det siste året. På grunn av dette, samt en del tekniske investeringer, regner ikke Thomassen med at de vil tjene penger før til neste år.

Nå har SkandiaBanken 6 milliarder i kundeinnskudd, og en utlånsportefølje på 3,5 milliarder.

- Vi har fortsatt mye å låne ut, sier Thomassen som nå satser spesielt på boliglån.

- Hele søknadsprosessen i forbindelse med boliglån er nå elektronisk i SkandiaBanken. Det siste hinderet for å realisere vår visjon om et papirløst boliglån er at myndighetene kan håndtere tinglysning elektronisk. Drømmen er at kundene skal kunne gjennomføre hele prosessen hjemmefra - via datamaskinen, sier han.

Thomassen påpeker at nettbankene ikke lenger er nisjebanker ettersom det nå er nærmere 1 million nettbrukere i Norge.

- Slik jeg oppfatter Bankias konsept vil de tilby ulike enkelttjenester, der den første tjenesten er et kredittkort. Det Bankia innfører sammenlignet med for eksempel Mastercard eller Eurocard er at det ikke er noen årsavgift. Vi betrakter derfor ikke Bankia som en reell konkurrent, mer som et mulig supplement, sier han.

Bankia Banks kundefrieri er gratis kredittkort. Det vil si at man får et vanlig kredittkort der man kan handle for inntil 20.000 kroner. Seks uker etter får man en regning. Dette betyr at man kan få gratis lån i seks uker. Har man ikke penger til å betale VISA-regningen når den kommer, tilbyr Bankia en kontokreditt. Her ligger renten på 19,9 prosent.

Det er også her bankens største inntekstmuligheter ligger.

Når man benytter seg av kontokreditt i SkandiaBanken, er den effektive renten til sammenligning 13 prosent. Om SkandiaBanken også vil tilby sine kunder gratis kredittkort, har ikke Thomassen tatt stilling til enda.

Uansett kappes begge bankene om de samme kundene. Bankia har, ifølge Thomassen, sagt at de ønsker kunder som allerede er kunde i SkandiaBanken. De vil ikke være hovedbankforbindelse, men vil være gode på enkelt-tjenester. På denne måten kan bankene utfylle hverandre, og det er kundene som blir de store vinnerne.

De lureste kundene kan få både gunstigst innskuddsrente, gebyrfrie transaksjoner og gratis lån i seks uker - dersom de sørger for å ha penger den dagen regningen kommer.

Til toppen