CHATGPT

Kunngjorde kraftig oppdatering: Slik er «neste generasjon» ChatGPT

OpenAI har kunngjort nye modeller.

OpenAI, her ved sjef Sam Altman, har kunngjort en ny og kraftigere versjon av sin beste GPT-modell.
OpenAI, her ved sjef Sam Altman, har kunngjort en ny og kraftigere versjon av sin beste GPT-modell. Foto: Steve Jennings/Wikipedia/CC BY 2.0
8. nov. 2023 - 10:53

Den populære snakkeroboten ChatGPT opererer som kjent med flere ulike modeller, hvorav de kraftigste versjonene koster en slant penger. Den hittil mest potente versjonen har vært GPT-4, men nå har OpenAI kunngjort en ny og enda mer muskuløs utgave.

På den offisielle bloggen sin har OpenAI avduket en splitter ny modell døpt GPT-4 Turbo, som ifølge selskapet selv representerer den neste generasjonen av språkmodellen.

Kan håndtere 300 sider med tekst

GPT-4 Turbo har et såkalt kontekstvindu som er flere ganger større enn forrige generasjon. Kontekstvindu refererer til mengden tekst som snakkeroboten er i stand til å håndtere når det gir sine svar.

OpenAI sier GPT-4 Turbo opererer med et kontekstvindu på 128k, som tilsvarer mer enn 300 sider med tekst i én enkelt instruks, sammenlignet med de rundt 50 sidene som dagens modell kan håndtere. Dermed kan man altså mate snakkeroboten med betydelig mer informasjon enn tidligere.

Den nye versjonen skal også levere vesentlig høyere ytelse når det gjelder å følge instrukser med ekstra høy grad av presisjon, som for eksempel når man ber modellen om å generere svar i et spesifikt format – eksempelvis JSON (Javascript Object Notation).

Ikke minst har GPT-4 Turbo kunnskap om begivenheter i verden helt frem til april i år. Det gjør modellen mye mer oppdatert enn forrige generasjon, som kun besitter kunnskap om hendelser frem til september 2021.

Forbedrer også GPT-3.5

GPT-4 Turbo kan akseptere bilder som instrukser direkte i chatvinduet, hvor den for eksempel kan generere beskrivelser av hva den ser på bildet og lese dokumenter som inneholder illustrasjoner. Dette er en ferdighet også forrige generasjon hadde. 

Utover dette har modellen også støtte for integrering av OpenAIs nye, avanserte bildegenerator Dall-E 3, som ble lansert i september. Støtte for tekst-til-tale er også på plass i den nye GPT-varianten.

GPT-4 Turbo er enn så lenge i en tidlig testfase, og det er uvisst når den blir bredt tilgjengelig.

Dette er imidlertid ikke den eneste nyheten, da OpenAI blant annet også kunngjorde en ny og forbedret versjon av GPT-3.5 Turbo. Denne har støtte for et kontekstvindu på 16k som standard – der den eksisterende utgaven kun støtter 4k som standard. 16k skal tilsvare rundt 20 sider med tekst.

Den nye versjonen av GPT-3.5 Turbo har også, som storebroren, kraftig forbedret ytelse når det gjelder å følge instrukser og generere svar i spesifikke format. Ifølge OpenAI leverer den oppgraderte utgaven 38 prosent høyere ytelse på generering av svar i JSON-format.

Flere detaljer kan man lese i OpenAIs egen kunngjøring.

Brave har lasert en KI-assistent til nettleseren sin, og den er ment å ta vare på personvernet til brukeren.
Les også

Den anonyme nettleseren Brave lanserer ChatGPT-konkurrent

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.