MASKINVARE

Kursras for asiatiske teknologiselskaper etter at USA innførte eksportkontroll på halvledere

Flere av Asias største produsenter av databrikker opplever kraftig kursnedgang etter at USA innførte eksportkontroll på avanserte halvledere til Kina.

Asiatiske børser opplevde tirsdag nedgang som følge av kursfall for en rekke teknologiselskaper. Her fra børsen i Seoul.
Asiatiske børser opplevde tirsdag nedgang som følge av kursfall for en rekke teknologiselskaper. Her fra børsen i Seoul. Foto: Lee Jin-man/AP/NTB
11. okt. 2022 - 10:40

Amerikanske myndigheter kunngjorde de nye eksportbegrensningene fredag, men ettersom flere asiatiske børser var stengt mandag, ble virkningen for asiatiske databrikkeprodusenter først klar i dag, tirsdag.

Avgjørelsen har rammet databrikkeprodusenter hardt. Philadelphia Stock Exchange Semiconductor Index har falt til sitt laveste nivå siden slutten av 2020, mens Bloomberg News har meldt at markedsverdien på databrikkeselskaper har falt med hele 240 milliarder dollar på verdensbasis.

Verst har det gått utover databrikkeselskaper i Taiwan, der aksjekursen på enkelte selskaper tirsdag sank med rundt 8 prosent.

I Sør-Korea mistet IT-giganten Samsung Electronics rundt 3 prosent av sin verdi, og i Tokyo sank aksjekursen til blant annet Renesas Electronics med 6 prosent.

USAs beslutning innebærer stans i eksport av databrikker som kan brukes i superdatamaskiner og en skjerping av kravene til salg av halvledere.

Tiltaket er ment å gjøre det vanskeligere for Kina å utvikle sin egen industri på området, noe som igjen gjør det mer komplisert å utvikle avanserte militære systemer.

Silisiumskive med mange mikrobrikker. Denne er basert på 2 nanometers prosessteknologi.
Les også

USA innfører delvis eksportforbud for flere avanserte halvleder-teknologier

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.