Kvasir vurderer å kaste ut Google

Eniro/Findexa vurderer et bytte som kan få store konsekvenser for Google i Norge og hjelpe Fast.

Eniro/Findexa vurderer et bytte som kan få store konsekvenser for Google i Norge og hjelpe Fast.

Kampen om de norske nettsøkene og annonseinntekter har skjerpet seg dramatisk det siste året, blant annet med lanseringen av Schibted-eide Sesam.

Situasjonen i Norge minner om den som eksisterte i USA i 2004. Da brukte Yahoo fremdeles Google. Det var faktisk Yahoo, verdens mest populære nettsted, som hadde gjort Google kjent, men etterhvert ble Google en for sterk konkurrent.

Her i Norge bruker Eniro-eide Kvasir også Google, men nå teller Eniro på knappene, forteller Gurli Høeg Ulverud, informasjonssjef til digi.no.

Bakgrunnen for et mulig bytte er todelt. Ulverud avslører vurderingene fordi digi.no spurte om hvordan Eniro/Findexa vurderer Google dårlige dekning av norske nettsider. Google finenr lagt fra alle norske nettsider, tidligere har søke-ekspert Roar Eriksen estimert bare 60 prosent.

Dette er hovedmuligheten til Sesam. Og Kvasir kan ikke påvirke Google i noen særlig grad.

Ikke bare konkurrerer Eniro/Findexa om de norske nettbrukerne med Google, men det norske/svenske selskapet betaler Google for bruken av deres søkemotor. Hvor mye vil ikke si noe om.

- Vi betaler faktisk for å "hjelpe" en slags konkurrent til å kunne kommunisere større trafikktall, medgir Ulverud overfor digi.no.

At Google får en voldsom drahjelp fra Kvasir er klart: Når Google rapporterer tall for bruk i Norge, tar det med alle brukerne fra Kvasir.

Eniro/Findexa har allerede et alternativ på plass - det samme som deres nye konkurrent Sesam bruker. For da selskapet startet opp den nå nedlagte Yelo, skaffet man seg en lisens fra Fast. En egen-eid søkemotor gir en helt annen kontroll, men det vil koste penger å administrere den.

- Vi benchmarker Google mot Sesam/Yelo som baserer indexet sitt på Fast-teknologi, og så langt har Google vært noe bedre på norske nettsider, forteller Ulverud. Men dette er en løpende vurdering vi gjør, og som jeg nevnte vurderer vi jo å integrere Fastteknologi i egne kataloger, såvel som frisøket. Men ingen beslutninger er tatt.

Til toppen