BEDRIFTSTEKNOLOGI

La PC-en din jobbe for menneskeheten

Et nytt prosjekt for å utnytte verdens ledige datakapasitet til å løse sykdomsgåter, ble offentliggjort tirsdag.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
17. nov. 2004 - 08:21

Sammen med ledende forskningsinstitusjoner og filantropiske organisasjoner lanserte IBM i går World Community Grid, en initiativ for å utnytte ledig datakraft hos PC-brukere verden over.

Ved å kople seg til IBMs system av datamaskiner som er knyttet sammen i et datagitter (grid computing) kan den enkelte bidra med ledig datakraft fra egen maskin. Systemet er dimensjonert til å ta seg av mange millioner samtidige databrukere.

Hensikten er å stille den samlede datakraften til disposisjon for forskning med sikte på å løse sykdomsgåter knyttet til AIDS og HIV, malaria, tuberkulose, Alzheimers og kreft. Forskning med sikte på varsling av naturkatastrofer og støtte av miljørelatert forskning er også aktuelt.

Denne typen nettverk, hvor ledig regnekapasitet på vanlige PC-er utnyttes til vitenskaplige formål, har eksistert i mange år. Mest kjent er nok SETI@home, som ved hjelp av programvare installert på mange tusen PC-er behandler signaler som mottas via et stort radioteleskop.

Det første prosjektet til World Community Grid, Human Proteome Folding Project, sponses av forskningsinstituttet Institute for Systems Biology. Prosjektet går ut på å identifisere proteiner som utgjør det menneskelige proteomet. Målet ved å gjøre dette, er å få bedre forståelse for årsakene til og behandlingsmetoder for sykdommer som malaria og tuberkulose.

Proteomet er det totale settet av proteiner uttrykt i en celle, under gitte betingelser.

    Les også:

Senere prosjekter vil velges av et nyopprettet styre som vil evaluere forslag fra ledende offentlige og non-profit forskningsorganisasjoner som ønsker å benytte datagitterteknologien til å gjennomføre forskning til gode for menneskeheten. Det er ventet at styret vil behandle fem til seks prosjekter i året.

IBMs har donert maskinvare, programvare, samt tekniske tjenester og ekspertise for å bygge infrastrukturen til datagitteret. Selskapet står også for driften av det sentrale anlegget. Selskapet samarbeider med datagitter-selskapet United Devices om selve gitterløsningen. De to selskapene har tidligere samarbeidet i et lignende prosjekt, hvor målet var å analysere omkring 35 millioner medisinmolekyler i forsøk på å finne en kur for kopper. Resultatet av prosjektet, som involverte mer enn to millioner datamaskiner fra 226 land, ble levert inn til det amerikanske forsvarsdepartementet for videre undersøkelser, sent i fjor.

Klienten som nå kan installeres på frivilliges PC-er, kan lastes ned fra denne siden. Dessverre er det bare brukere med Windows 98 eller nyere som kan delta.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.