Lag Android-apper på nye måter

Qt og Mono for Googles plattform åpner for gjenbruk av kode og kompetanse.

Lag Android-apper på nye måter

Qt og Mono for Googles plattform åpner for gjenbruk av kode og kompetanse.

Utgangspunktet for appliksjonsutvikling til Android-plattformen er Java og den virtuelle motoren Dalvik, men ved hjelp av blant annet Android NDK (Native Development Kit) er det også mulig for utviklere å lage programvare som forholder seg mer direkte til enhetens maskinvare. Dette åpner også for alternative utviklingsrammeverk, som ikke er Java-baserte.

I februar i år skrev digi.no at Nokias Qt-rammeverk tilbys i en testversjon til Android av et prosjekt som kalles android-lighthouse. Qt for Android skal gjøre det relativt enkelt å lage mobilapplikasjoner som i tillegg til å kjøres på Android, også kan kjøres på andre plattformer som støttes av Qt. Men i februar var det dårlig med eksempler på slike applikasjoner.

Nå forteller Espen Riskedal i norske Cutehacks at selskapet med svært liten innsats har greid å flytte to Qt-baserte mobilapplikasjoner fra Symbian til Android. Det dreier seg om applikasjonene «Yr.no» og «Fly», som begge er tilgjengelige i OVI Store i dag.

Riskedal, som har bakgrunn fra Trolltech og senere Nokia, forteller til digi.no at det bare var nødvendig å endre to kodelinjer for å få applikasjonene til å kjøre på Android. Forskjellene kan sees på denne siden.

I videoen nedenfor demonstreres begge applikasjonen på både en Symbian-basert Nokia N8 og det Android-baserte nettbrettet Samsung Galaxy Tab.

Android-utgavene av applikasjonene er foreløpig ikke tilgjengelige for nedlasting, men Riskedal forteller at Fly-applikasjonen nok vil gjøres tilgjengelig. Om Yr.no-applikasjonen blir gjort tilgjengelig, er det opp til NRK å bestemme.

Men Qt er ikke det eneste velkjente rammeverket som kan brukes for å lage Android-applikasjoner. I går kunngjorde Novell at Mono, åpen kildekode-implementeringen av Microsofts .NET, nå er tilgjengelig for Android.

Ifølge Novell er Mono for Android den første løsningen som gjør det mulig å lage .NET-applikasjoner med Visual Studio og programmeringsspråket C#.

Også Mono for Android kan bidra til gjøre det mindre arbeidskrevende å lage applikasjoner til flere ulike mobilplattformer. Applikasjonene til Windows Phone er .NET-baserte, og det er mulig å benytte MonoTouch for å lage .NET-kompatible applikasjoner til Apple iOS.

Ifølge Novell består Mono for Android av det sentrale Mono-kjøremiljøet, bindinger til systemspesifikke Android-API-er (Application Programming Interface), en egen plugin til Visual Studio 2010 (Professional eller bedre) for utvikling av Android-applikasjoner, samt et sett med utviklerverktøy for bygging, debugging og utrulling av applikasjoner.

Det skal også finnes et tillegg til Android for Mono som tillater brukere av MonoDevelop å gjøre utviklingen på Mac OS X.

Novell tilbyr ikke Mono for Android helt gratis. Bortsett fra en ikke-kommersiell studentversjon til 99 dollar, koster løsningen fra 399 dollar per utvikler. Dette inkluderer ett år med oppdateringer.

En evalueringsversjon er også tilgjengelig, men tillater kun kjøring i en Android-emulator.

    Les også:

Til toppen