Lag et mediesenter ut av Xbox

Ved hjelp av gratis programvare kan modifiserte Xbox-er gjøres om til skikkelige multimediestasjoner.

Xbox Media Center (XBMC) er en komplett programvareløsning for Microsofts spillmaskin, Xbox, som gjør maskinen i stand til å spille av de aller fleste video-, lyd- og bildeformater i filer hentet enten fra spillmaskinens harddisk eller DVD-spiller, fra et lokalt nettverk eller fra Internett. I tillegg kan programvaren vise værmeldingen.

For å støtte XBMC, må Xbox'en utstyres med en såkalt "modchip". Dette er et ekstra kretskort som kan settes inn i spillmaskinen, og som gir brukeren mer frihet til å benytte den som han vil.

I tillegg til å sørge for enkel manøvrering og avspilling av medieinnhold, tilbyr XBMC brukerne muligheten til å legge inn mer informasjon om mediefilene. Dette kan så brukes for å sortere og kategorisere innholdet.

XBMC støtter en rekke formater for undertekster, som kan vises sammen med videofilmer lagret som for eksempel DivX. Programvaren kan også spille videoer lagret i CD- eller DVD-imagefiler.

Utseende på brukergrensesnittet, som er oversatt til mer enn 15 språk, kan byttes ut ved hjelp av ulike skins. Det hele kan styres ved hjelp av Xbox DVD-fjernkontroll eller Xbox game-pad. Programvaren tilbyr også innebygd web- og ftp-server, for fjernstyring og overføring av filer.

I utgangspunktet leveres XBMC bare som kildekode. For å kompilere programvaren må brukeren ha tilgang på Microsofts Visual Studio .NET 7.0 eller 7.1, samt Microsoft Xbox SDK 5778 eller 5849. Utviklingssettet er bare tilgjengelig for utviklere godkjent av Microsoft. En fritt tilgjengelig og åpen kildekodebasert SDK er under utvikling, men er langt ifra ferdig.

De fleste brukerne tyr derfor til ferdigkompilerte versjoner som ikke helt lovlig distribueres på Internett.

Er det noe denne løsningen mangler, som de fleste andre løsningene har, så er det støtte for tv-visning og -opptak. Dette skyldes først og fremst manglende støtte i maskinvaren.

Bilder av brukergrensesnittet i XBMC finnes på disse sidene.