Lag Firefox OS-apper i nettleseren

Mozillas nettleser får nytt utviklingsverktøy.

Lag Firefox OS-apper i nettleseren
WebIDE er nå tilgjengelig i testutgaver av Firefox. Det kan brukes til å Bilde: Mozilla

Mozilla kunngjorde i går at en tidlig testutgave (Nightly) av nettleseren Firefox nå inkluderer et enda mer omfattende sett med utviklingsverktøy. Det hele kalles for WebIDE og skal gjøre det mulig å lage webapplikasjoner direkte i nettleseren. Noe av hensikten med WebIDE er å senke terskelen for ferske webutviklere, ikke minst dersom de planlegger å lage applikasjoner til Firefox OS.

– Utviklere forteller oss at de ikke er sikre på hvordan de skal starte med app-utvikling på weben, med så mange ulike verktøy og maler som de er nødt til å laste ned fra et mangfold av forskjellige kilder. Vi løser det problemet med WebIDE, bygget direkte inn i Firefox, skriver Dave Camp og Robert Nyman i et blogginnlegg.

Når man første gang åpner WebIDE, kan man raskt opprette en enkel eksempelapplikasjon som skal gi et solid grunnlag for videre utvikling. Også selve redigeringen av applikasjoner skjer i Firefox, og fra det samme brukergrensesnittet kan man installere og teste appen på Firefox OS-enheter eller i simulatorer. WebIDE er også integrert med dagens Firefox Developer Tools for debugging og inspeksjon på tvers av enheter via blant annet WLAN.

Selve redigeringsdelen er basert på redigeringsverktøyet CodeMirror, som er kombinert med Tern, en «motor» for analyse av JavaScript-kode.

I WebIDE er det også verktøy for validering av manifestet til Firefox OS-apper. Dette skal kunne avdekke eventuelle problemer før appen lastet opp i Firefox-markedsplassen.

Det skal ikke være noe i veien for å bruke WebIDE til å utvikle enkle websider eller webapper også for andre enheter. Mozilla planlegger dessuten å gjøre det mulig å benytte Firefox Remote Debugging Protocol sammen med blant annet Chrome for Android og Safari for iOS.

Les mer om: