Lager liste over gratis norske WLAN-soner

Et lite privat initiativ viser deg hvor man kan finne gratis trådløs oppkobling til internett rundt om i landet.

Lager liste over gratis norske WLAN-soner

Et lite privat initiativ viser deg hvor man kan finne gratis trådløs oppkobling til internett rundt om i landet.

En av våre lesere har satt opp et wiki-basert nettsted med informasjon om hvor man finner gratis trådløs internettforbindelse i Norge. Foreløpig er det oppført flest trådløse nett i Oslo-regionen, men noen nett i Bodø, Bergen, Gjøvik, Horten og Kongsberg har også kommet med.

- Meningen med denne wikien er kort og greit at jeg synes det er hyggelig å kunnne gå på café og ha med seg laptop og jobbe eller surfe, sier Roy Sigurd Karlsbakk til digi.no.

Nettstedet bruker Mediawiki, det samme systemet som leksikonet Wikipedia bruker. Som med alle wiki-løsninger, kan hvem som helst endre, fjerne eller legge til informasjon.

- Jeg velger å forholde meg til denne wikien som andre wikier. Om det havner informasjon her som ikke hører hjemme her, slettes det på samme måte som hvis folk vandaliserer på wikipedia.org. Vi vil vurdere at kun registrerte brukere kan redigere hvis, men bare hvis, det oppstår problemer med vandalisering, sier Karlsbakk.

Det er ikke lov å benytte seg av andres trådløse internett forbindelse uten å få tillatelse først. På nettsiden opplyses det hvor man skal gå for å få et passord eller en wep-nøkkel, men for noen av nettene blir det også opplyst om hva passordet er.

- Det ligger passord på noen av dem der allerede, så vidt jeg husker. Hvis man får oppgitt passordet et sted og det omtales som åpent, ikke hemmelig, så bør det også kunne ligge her, sier Karlsbakk.

Når digi.no tok en titt på nettstedet opplevde vi at responsen var litt treg og vi lurte derfor på om det var en litt treg linje dit serveren sto.

- Linja er det ikke noe i veien med. Den står på en god link, men boksen som kjører den er en gammel haug av en P3 1.0GHz.

Med åpen kildekode-programvare som Debian Linux, MySQL og Mediawiki kombinert med en billig internettforbindelse er man ikke avhengig av store inntekter for å kunne sette opp nye tjenester på internett. En gammel ubrukt maskin kan da fortsatt gjøre nytte for seg.

- Så langt har vi ikke sett noen grunn til å ha reklame her, men blir det trafikk og vi må oppgradere, så kan det vel hende vi legger ut noe for å finansiere driften, sier Karlsbakk.

Her kan du selv ta en titt, og kanskje også bidra med litt informasjon om gratis trådløse nett rundt om i landet.

Til toppen