Lager nytt grensesnitt for mobilsurfing

Norske bMenu prøver å revolusjonere websurfingen med et nytt navigasjons- system. Det kommer også på mobilen.

bMenu's system gjør det enklere å navigere websider på mobilen
bMenu's system gjør det enklere å navigere websider på mobilen

Norske bMenu prøver å revolusjonere websurfingen med et nytt navigasjons- system. Det kommer også på mobilen.

bMenu er et norsk selskap som forsøker å gjøre navigeringen på nettsider enklere og mer standardisert.

digi.no fortalte første gang om selskapet i desember i fjor, og da hevdet de å kunne revolusjonere websurfingen med sitt nye navigasjonsgrensesnitt.

    Les også:

- Dette gir opptil fem ganger raskere navigasjon, sa Bjørn Holte i bMenu, til digi.no den gang.

Produktet videreutvikles, og 1. mai kommer bMenu med versjon 2.0 i beta. digi.no fikk en demonstrasjon av den nye utgaven av Bjørn Holte og Marco Donizelli, henholdsvis administrerende direktør og utviklingssjef i det norske oppstartsselskapet.

bMenu's menysystem installeres som et tillegg til enten Firefox eller Internet Explorer. Brukeren får en menylinje over nettleservinduet, og hvis brukeren er på en side som støttes av bMenu, så får brukeren muligheten til å bruke den menyen i stedenfor.

Menyen genereres dynamisk, slik at man i teorien kan bruke den til å aksessere alle sidene på nettstedet. Holte forteller at de har testet det internt med en løsning som viser hele Wikipedia gjennom menystrukturen sin, men i den kommende versjonen er det en foreløpig begrensning på 50.000 sider.

bMenu's system viser også nyhetene direkte i menyen
bMenu's system viser også nyhetene direkte i menyen
Marco Donizelli i bMenu
Marco Donizelli i bMenu

Sist digi.no skrev om bMenu, var det flere som bemerket at denne menyen burde integreres i nettsiden, istedenfor å være en komponent i nettleseren. bMenu forklarer at det var et bevisst valg å bruke verktøylinjen, selv om de også har testet internet versjoner som ikke krever det.

- Med en verktøylinje så trenger vi ikke å integrere oss med nettsiden, sier Marco Donizelli.

bMenu genererer en separat XML-fil for hvert eneste nettsted som støttes.

Foreløpig har de valgt å begrense støtten til norske nettsteder. Holte forteller at de satser på å bruke Norge som et testmarked, for så å angripe det store internasjonale engelsksspråklige markedet når alt er på plass, og produktet er finjustert.

Bjørn Holte i bMenu
Bjørn Holte i bMenu

- Vi får bare en sjanse i det amerikanske markedet, sier Holte til digi.no.

Da må alt virke som det skal, og de må vite med sikkerhet at løsningen skalerer til mange tusen nettsider. Det er litt mer avansert enn det kan høres ut. Komponentene som installeres i nettleserne er bare en liten del av løsningen. bMenu opererer også en rekke servere som søker gjennom innhoildet på nettstedene for å generere bMenu-filene som nettlesertilleggene bruker til å generere menyene som leserne ser.

I tillegg til å finne frem til forskjellige sider, plukker bMenu-systemet også opp RSS-feeds og presenterer de. Det nye i den kommende utgaven er at den viser hele innholdet i menyen dersom RSS-feed'en har hele innlegget og ikke bare tittel og ingress.

I tiden fremover ser bMenu for seg tre nye satsninger:

  • Facebook
  • Åpent API
  • Mobilversjon
bMenu's system gjør det enklere å navigere websider på mobilen
bMenu's system gjør det enklere å navigere websider på mobilen

digi.no fikk teste sistnevnte, og det var en spennende nyvinning. Når man surfer på nettet via mobilen kan det være litt tungvint å finne frem til riktig sak på den lille skjermen, men med bMenu så var det lett å finne frem både til de ofte besøkte nettstedene, og rundt på siden når man først var innom. Mobilutgaven er imidlertid ikke klar ennå, og er fortsatt i en lukket testutgave.

Det samme er Facebook-utgaven. Den skal gjøre det lettere for brukere å finne frem blant sine venner, ved at bMenu automatisk genererer en spesialtilpasset meny ut fra brukerens Facebook-profil.

Det åpne API-et vil etterhvert legges ut på bMenu.org.

digi.no-lesere kan laste ned den siste utgaven av bMenu's program for henholdsvis Firefox og Internet Explorer her. Den offisielle lanseringen av denne utgaven er førstkommende onsdag, den 1. mai.

    Les også:

Til toppen