BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lagre 220 terabyte i en liten kassett

Rekordhøy lagringstetthet fra IBM.

IBM-forskeren Mark Lantz med ny magnetbånd-teknologi.
IBM-forskeren Mark Lantz med ny magnetbånd-teknologi. Bilde:
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
13. apr. 2015 - 12:01

Mer enn 60 år etter at magnetbånd første gang ble brukt til å lagre data – opprinnelig med en kapasitet på 2 megabyte per spole, går utviklingen av teknologien raskt framover. I forrige uke kunngjorde IBM at selskapet har fått til en lagringstetthet på 123 gigabit med ukomprimerte data per kvadrattomme med relativt billig magnetbånd. Det tilsvarer ifølge selskapet 220 terabyte med data i en kassett eller båndpatron som får plass i håndflaten til en voksen person. Ifølge IBM er dette 88 ganger mer data enn det i dag er mulig å lagre med en vanlig LTO-6-kassett.

Nanometer

IBM har tatt i bruk flere metoder for å oppnå så høy lagringstetthet. Dette inkluderer servokontroll-teknologier som til sammen gjør det mulig med en posisjonering av lese- og skrivehodet med en nøyaktighet på 6 nanometer. Dette gjør det mulig å lagre data i spor med en sportetthet på 181.300 spor per tomme. Det er 39 ganger flere enn det som tilbys med LTO-6.

Jubileum: Datalagring på magnetbånd fyller 60 år 

Det har blitt tatt i bruk en forbedret skrivefelthode-teknologi som åpner for langt mindre partikler av bariumferritt, som er en viktig del av belegget på tapeteknologi IBM og Fujifilm har samarbeidet om siden 2002.

Dessuten har det blitt tatt i bruk nye algoritmer for signalprosessering i datakanalen. Disse skal kunne minimalisere virkningen av støy ved lesing av dataene og åpne for pålitelig bruk av en 90 nanometer bred GMR-leser (giant magnetoresistive). Forskerne skal også utviklet nye deteksjonsmetoder for mer nøyaktig lesning av magnetiske bit, slik at også den lineære lagringstettheten er forbedret med 76 prosent, sammenlignet med det som tilbys av LTO-6.

Fortsatt dobling

Med den nye teknologien har lagringstettheten av data i magnetbånd blitt økt med 18,4 ganger siden 2006. Noe av dette er dog oppnådd med tynnere bånd og dermed større båndlengde i kassettene. IBM mener at de nye teknologiene vil sikre at den reelle tape-kapasiteten fortsatt vil kunne dobles annet hvert år i minst ti år framover.

I god form: Ny vår for magnetbånd 

Selv aksesstiden til data lagret på magnetbånd er lang sammenlignet med det mange andre lagringsmedier kan tilby, lagres det stadig mer data på magnetbånd. Ikke bare i form av sikkerhetskopier, men også til langvarig lagring av data som sjelden brukes og nesten aldri endres. IBM nevner også nettsky og Big Data som områder hvor tape-bruken er på vei opp, hvor det brukes løsninger for sømløs utveksling av data mellom tape og disk.

 

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.