Lagrer dine originale attester på nett

Nå kan jobbsøkere få lagt inn sine attester og vitnemål på passordbeskyttede websider, og sende passordet som vedlegg til arbeidsgivere, sammen med elektronisk søknad og CV.

Nå kan jobbsøkere få lagt inn sine attester og vitnemål på passordbeskyttede websider, og sende passordet som vedlegg til arbeidsgivere, sammen med elektronisk søknad og CV.

Jobbsøkertjenestene på Internett øker stadig i omfang og i antall brukere, både arbeidssøkere og arbeidsgivere. Daglig leder i Orkla-eide JobbNett, Jarle Drevdal, har estimert at stillingsmarkedet på Internett nærmer seg 100 millioner kroner i årlig omsetning.

Rolf Fløtre Skogedal (bildet) har tatt konsekvensen av at dette markedet øker, og startet rett før jul i fjor selskapet NetOriginal AS. NetOriginal skal formidle og vise godkjente kopier og attester elektronisk. Datatilsynet ga selskapet konsesjon i desember 1998.

Konseptet fungerer slik at jobbsøkeren kan levere attester og vitnemål til en kopibutikk som er innenfor samarbeidsordningen, og kopibutikken legger dokumentene inn i passordbeskyttede websider. Jobbsøkeren får tildelt passord, og kan sende passordet med som vedlegg når han sender en jobbsøknad elektronisk.

Skogedal forteller at han er i ferd med å ta internasjonal copyright på metoden. - Det er ikke mulig å ta patent på programvare, men en copyright står sterkt fordi ingen andre har liknende tjenester, sier han.

- Det er ikke så mange som har benyttet seg av denne ordningen foreløpig, men det begynner å komme nå, sier Skogedal og legger til at selskapet ikke har begynt med markedsføring før etter nyttår.

NetOriginal har inngått et partnersamarbeid med JobShop som går på at selskapene profilerer hverandre. Ifølge Skogestad vurderer JobShop nå å bruke dette som en integrert del av sin tjeneste. Han sier også at JobShop ikke har noen enerett på tjenesten.

NetOriginal samarbeider også med SOL Jobb & Karriére, som har denne tjenesten på sin side. - Foreløpig får vi betaling i markedsføring, sier Skogestad.

Han advarer likevel jobbsøkere mot å erstatte tradisjonelle måter å søke jobb på. - Det er viktig å høre på arbeidsgiveren. Hvis det står i utlysningsteksten at man skal legge ved attester og vitnemål, er det lurt å kontakte arbeidsgiveren for en godkjenning av denne måten å sende kopier på, sier han.

- Veldig mange arbeidsgivere og rekrutteringsbyråer utlyser at søkerne kun skal sende søknad og CV, og da kan det være lurt å sende passord som gir tilgang til kopier av attester og vitnemål i tillegg. Det skader ihvertfall ikke, mener Skogestad.

Han regner med at systemet sikkert vil få mer aksept over tid. - Vi har ikke fått noen tilbakemeldinger fra arbeidsgivere ennå, sier han.

NetOriginals inntekter kommer nå fra "tellerskritt" fra kopibutikken, annonsekjøring og utleie av copyright på andre tjenesters søkefelt.

To typer dokumenter er det imidlertid ikke lov å sende på denne måten når man søker jobb, og det er helseattest og politivandelsattest.

Til toppen