JUSS OG SAMFUNN

– Lagrer for mye teledata

Advokat mener teleselskapene lagrer mer mobildata enn det de har konsesjon til.

Advokat John Christian Elden mener at teleselskapene lagrer posisjonsdata som de ikke har konsesjon til å lagre.
Advokat John Christian Elden mener at teleselskapene lagrer posisjonsdata som de ikke har konsesjon til å lagre. Bilde: Terje Pedersen, ANB/All Over Press
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
2. juni 2014 - 08:03

Oslo (NTB): Advokat John Christian Elden mener teleselskapene lagrer mer data fra mobiltelefoner enn det de har konsesjon til.

Elden viser blant annet til Sigrid-saken, som nylig ble behandlet i Borgarting lagmannsrett.

– Politiet innhentet såkalte passive lokasjonsdata fra mobiltelefonene fra teleselskapene uten at de engang hadde bedt særskilt om dette eller fått rettens samtykke. Vi kunne da se hvor telefonapparatet hadde befunnet seg 24 timer i døgnet så lenge telefonen var påskrudd, sier Elden til TV 2.

Han sier dette gjaldt selv om telefonen ikke var i bruk, og det ikke ble registrert teledata ut fra fakturaformål, som er det teleselskapene har lov til å registrere.

Grete Lien Metlid, leder for Seksjon for vold- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, henviser til den såkalte nødretten da de hentet inn omfattende mobildata i Sigrid-saken, som viste mobiltelefoners bevegelser

– I Sigrid-saken fikk politiet lokasjonsdata basert på nødrett i den fasen hvor Sigrid var savnet. Dette skjedde etter anmodning direkte til teleselskapene og begrunnet i å kunne redde liv. Utover nødrett forholder vi oss enten til samtykke, beslutning fra Post- og teletilsynet eller beslutning fra retten, sier Metlid. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.