Lagrer ikke fingeravtrykkene

Slik fungerer den nye iPhone-funksjonen.

Apples nye iPhone 5S tar bare vare på en slags hash-verdi av brukerens fingeravtrykk. Selve bildet av fingeravtrykket blir ikke tatt vare på fra gang til gang.
Apples nye iPhone 5S tar bare vare på en slags hash-verdi av brukerens fingeravtrykk. Selve bildet av fingeravtrykket blir ikke tatt vare på fra gang til gang. Bilde: Bloomberg via Getty Images/Getty Images/All Over Press
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
12. sep. 2013 - 11:50

Én av de største nyhetene med nye iPhone 5S er fingeravtrykkleseren, som kan hjelpe mobilen med å gjenkjenne brukeren. I første omgang kan leseren brukes til å låse opp mobilen, samt til godkjennelse av kjøp i Apples nettbaserte butikker.

I etterkant av introduksjonen, har enkelte uttalt at den nye funksjonen vil kunne gjøre det enkelt for i alle fall USAs etterretningstjenester å samle inn fingeravtrykkene til alle som bruker leseren. Men dette avviser Apple overfor Digits-bloggen til Wall Street Journal.

Ifølge en talsperson for Apple, blir ikke bildet av selve fingeravtrykket lagret på noe sted. I stedet er det en digital representasjon (en slags hash-verdi) av fingeravtrykket som blir lagret i selve systembrikken (A7) til iPhone 5S. Selv om noen skulle greie å knekke krypteringsfunksjonen i brikken, skal det ikke være mulig å gjenskape bildet av fingeravtrykket. Funksjonen i Touch ID-systemet er altså enveis.

Fingeravtrykkleseren vil ikke alltid kunne brukes til å låse opp mobilen. Noen ganger må man i stedet oppgi en adgangskode. Dette gjelder rett etter en omstart eller dersom mobilen ikke har blitt låst opp de siste 48 timene.

Det loves at Touch ID-sensoren til iPhone 5S skal være en forbedring i forhold til de skannerne som mange bærbare pc-er er utstyrt med. Men talspersonen til Apple forteller at heller ikke den nye leseren er perfekt. Blant annet skal den være følsom for fuktighet, for eksempel svette eller hudkrem, noe som kan hindre korrekt avlesning.

Apple har, i alle fall foreløpig, ikke gjort det mulig for tredjepartsutviklere å ta i bruk Touch ID-funksjonaliteten.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.