UTVIKLING

Langt bedre animasjon i neste Firefox

Flere av nyhetene kan allerede testes.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
12. feb. 2010 - 10:19

Mozilla kom denne uken ned en testutgave av presentasjonsmotoren Gecko, som brukes i blant annet Firefox og Thunderbird. Det er snakk om en tidlig utgave av versjon 1.9.3.

Mozilla har i en lengre periode vært opptatt av å implementere teknologier som beskrives i utkastet til HTML5 og andre lovende webstandarder. Denne versjonen er intet unntak.

Blant nyhetene som nå kan tester er støtte for CSS Transitions eller overganger. Dette er noe også Opera Software vil få på plass i kommende Opera 10.50.

I Gecko 1.9.3a1-versjonen er støtten ennå helt ferdig. Støtte for animasjon av transformasjoner og gradienter har ennå ikke blitt implementert.

En annen nyhet av betydning er bedre støtte for SMIL Animation (Synchronized Multimedia Integration Language) i SVG (Scalable Vector Graphics). Dette innebærer at SVG-basert vektorgrafikk kan animeres.

Støtte for maskinvareakselerert 3D-grafikk gjennom WebGL er implementert, men er likevel såpass uferdig at støtten ikke er aktivert som standard. Den kan dog skrus på av brukeren.

I tillegg innføres flere nye metoder som blant annet skal levere informasjon om geometrien til substrenger i tekstnoder i DOM (Document Object Model).

Nytt er også støtte for HTML5-metodene history.pushState() og history.replaceState() som åpner for manipulering av nettleserhistorikken.

Det loves dessuten bedre ytelse.

Flere detaljer finnes på denne siden, hvor nedlastingslenker til Windows-, Mac- og Linux-utgavene er tilgjengelige. Testversjonen kalles «Mozilla Developer Preview 3.7 Alpha 1».

Gecko 1.9.3 vil bli brukt i en kommende versjon av Firefox, men det er uklart hvilket versjonsnummer denne før. Testversjonen antyder «3.7», men andre steder refereres det bare til «Firefox 3.next».

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.