FORBRUKERTEKNOLOGI

Langt bedre bilder i Google Earth

Massiv oppdatering, også fra Norge.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
16. apr. 2009 - 15:15

Bildematerialet i Google Earth er første og fremst basert på satellittbilder. Dette gjør at oppløsningen vanskelig kan konkurrere med flyfoto. Derfor er det først og fremst den øvrige informasjonen som kan vises i programmet, som gjør løsningen interessant.

Google kunngjorde denne uken i LatLong-bloggen at bildematerialet i Google Earth og Google Maps har blitt oppdatert og utvidet. Det samme gjelder terrengdataene for mange byer.

Ikke alle de nye bildene som nå vises, er av helt ny dato. Men en hel del stammer fra GeoEye1-satellitten som ble sendt opp i september i fjor.

I våre nærområder er det først og fremst store deler av Sverige som nå vises med langt høyere oppløsning enn tidligere. Dette har også hatt en positiv effekt på bildene fra grensetraktene i Norge. Dette er gjerne områder som er tynt befolket, og som dermed ikke har blitt prioritert når nytt bildemateriale har blitt lagt.

Knut Håkon Frølich i Oslo 3D skriver i dette blogginnlegget at mange av områdene som blir oppdaterte er uviktige.

- For eksempel klarte de ikke å få med seg Stavanger denne gangen heller. Heller ikke byene i Vestfold. Østfold har fått seg en skikkelig ansiktsløftning, mye på grunn av dens nærhet til Sverige. Grensen mot Sverige har tydelig fått spesiell oppmerksomhet. Googles publisering av satellittbilder følger et tilfeldig mønster, med helling mot militært interessante lokaliteter, skriver Frølich.

Han er derimot svært fornøyd med den nye terrengkvaliteten som nå er tilgjengelig i blant annet Oslo.

- Jeg har lenge slitt med Google Earths terreng i Oslo, men nå er problemet løst!! Bildet under viser terrengkvaliteten på toppen av St. Hanshaugen, 70 cm x 100 cm er en fantastisk forbedring, skriver Frølich.

Han har dessuten laget en oversikt over de delene av Norge som vises med høyoppløste bilder i Google Earth. Den er tilgjengelig her, men krever at brukeren har installert Google Earth-pluginen til nettleseren.

For kartinteresserte og andre som er interessert i best mulig oppløsning og lite annet, er Google Earth sjelden det beste alternativet. Frølich anbefaler selv en løsning laget av Norkart, som han gjengir på denne siden. Den er både svært raskt og tilbyr en helt annen oppløsning enn Google Earth.

Områder med "høyoppløst" bildemateriale i Norge. Utvalg: Knut Håkon Frølich
Områder med "høyoppløst" bildemateriale i Norge. Utvalg: Knut Håkon Frølich

Også flere andre aktører tilbyr karttjenester med tilhørende fly- eller satellittbilder fra Norge.

Microsofts Live Search Maps benytter riktignok kart og bilder fra Opplysningen 1881. I noen områder kan man se flere detaljer ved å bruke den amerikanske utgaven av den samme tjenesten.

Gule Sider har en kart- og bildetjeneste som blant annet tilbyr skråfoto fra mange områder.

Karttjenesten til Finn.nos Sesam har i tillegg gatebilder fra Oslo og Trondheim, i tillegg til den mye omtalte 3D-visningen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.