Langt mellom lyspunkter for HP

Det vil ta år å gjenopprette vekst, sier toppsjef Meg Whitman.

Langt mellom lyspunkter for HP
Meg Whitman sier det kan ta år å gjennomføre en nødvendig snuoperasjon i HP. Bilde:

I går la HP fram sine tall for kvartalet fram til 31. januar, regnskapsårets første.

Sammenliknet med samme kvartal for et år siden falt omsetningen med 7 prosent til 30,0 milliarder dollar.

Fallet i omsetning gjelder alle forretningsområder, unntatt de to minste, programvare og finansielle tjenester, som til sammen står for 6 prosent av helheten, og tjenester der økningen er 1 prosent.

Driftsresultatet er redusert med 28 prosent til 2,90 milliarder dollar. Nettoresultat før skatt faller 45 prosent til 1,82 milliarder dollar.

I en skriftlig uttalelse fra toppsjef Meg Whitman heter det at tallene er i samsvar med prognosen, og at HP fortsetter å fokusere på å legge et grunnlag for bærekraftig drift på lang sikt.

– Vi tar de nødvendige skritt for bedre gjennomføring og økt effektivitet, og for å gripe kommende muligheter til å gjenopprette HPs ledelse innen teknologi.

Uten å nevne tidligere toppsjef Mark Hurd ved navn, bekrefter Whitman en mistanke mange har hatt om at Hurds beinharde sparetiltak, med blant annet manglende investering i forskning i utvikling, ga vekst på bekostning av bærekraft på lang sikt.

I sine muntlige kommentarer bekreftet Whitman at HP har underinvestert gjennom flere år.

Meg Whitman sier det kan ta år å gjennomføre en nødvendig snuoperasjon i HP.
Meg Whitman sier det kan ta år å gjennomføre en nødvendig snuoperasjon i HP.

– Det første vi må gjøre er å stanse fallet i omsetning.

Hun manet til tålmodighet:

– Snuoperasjoner som denne kan ikke gjennomføres på mindre enn to år. Ofte tar de tre eller fire eller fem år.

Whitman har tatt grep for å blidgjøre investorene: I løpet av kvartalet fikk aksjonærene tilbakeført en milliard dollar i form av dividender og tilbakekjøp av aksjer.

HPs største forretningsvirksomheter er personlige systemer (pc-er og arbeidsstasjoner), tjenester, bildebehandling og skrivere, og bedriftssystemer (servere, lagring og nettverk), i den rekkefølgen.

Personlige systemer
Sammenliknet med samme kvartal i fjor, faller omsetningen med 15 prosent til 8,87 milliarder dollar. Fallet er 18 prosent til 3,21 milliarder dollar for stasjonære pc-er, og 15 prosent til 4,94 milliarder dollar for bærbare. Arbeidsstasjoner står stille på 535 millioner dollar, 6 prosent av den samlede pc-omsetningen.

Driftsoverskuddet faller med 31 prosent til 464 millioner dollar.

Tjenester
Her er det en omsetningsvekst på 1 prosent til 8,63 milliarder dollar. Applikasjon- og forretningstjenester står stille på 2,36 milliarder dollar, mens teknologitjenester og outsourcing øker med 2 prosent til henholdsvis 2,73 milliarder dollar og 3,7 milliarder dollar.

Forretningsområdets samlede driftsoverskudd faller derimot med 35 prosent til 905 millioner dollar.

Bildehåndtering og skrivere
Skrivere har tradisjonelt vært HPs melkeku, med en kombinasjon av høye marginer og høy omsetning, særlig innen skriverrekvisita som er HPs neststørste salgsvare etter bærbare pc-er. I første kvartal falt forretningsområdets omsetning med 7 prosent til 6,26 milliarder dollar. Rekvisita falt med 6 prosent til 4,08 milliarder dollar. Innen skrivere til forbrukere er fallet 15 prosent til 690 millioner dollar.

Også her raser driftsoverskuddet, med 32 prosent til 761 millioner dollar.

Bedriftsutstyr
Her faller omsetningen med 10 prosent til 5,02 milliarder dollar. Segmentet er delt i fire. x88-servere faller med 11 prosent til 3,07 milliarder dollar, lagring med 6 prosent til 955 millioner dollar, Itanium-servere med 27 prosent til 405 millioner dollar. Nettverksutstyr står stille på 586 millioner dollar.

Samlet sett faller driftsoverskuddet her med 32 prosent til 562 millioner dollar.

De to minste forretningsområdene, programvare og finanstjenester, øker med henholdsvis 30 prosent til 946 millioner dollar og 15 prosent til 950 millioner dollar. Driftsoverskuddet øker med henholdsvis 35 prosent og 15 prosent, til henholdsvis 162 millioner dollar og 91 millioner.

HP bemerker ellers at omsetningen til bedriftsmarkedet falt med 4 prosent. Den viktigste motgangen er i forbrukermarkedet, der omsetningen er redusert med 23 prosent.

Les mer om: