FORBRUKERTEKNOLOGI

Langt raskere nedlasting med amerikansk 3G

Neste versjon av 3G i USA vil snart knuse både dagens og neste versjon av europeisk 3G.

11. des. 2006 - 10:32

Mens vi her på berget må nøye oss med datatrafikk med de begrensede hastighetene UMTS eller ICE tilbyr, har man blant annet i Sverige begynt å tilby HSPA (High-Speed Packet Access), også kjent som Turbo-3G. I første omgang er det HSDPA som benyttes, en løsning som gir høyere nedlastingshastighet.

Svenske Tre (3) lover teknologien i teorien nedlastingshastigheter på inntil 3,6 Mbit/s, mens standarden på sikt støtter hastigheter på inntil 14,4 Mbit/s. I virkeligheten vil hastigheten være en del lavere, spesielt hvis mange brukere benyttes tjenesten samtidig. Selskapet har også lovet å innføre HSUPA, som gir langt høyere opplastingshastighet en dagens vanlige 3G-nett.

Men skal vi tro mobilselskapene, er dette bare begynnelsen. Allerede i 2007 kan man vente spesifikasjonen for en ny versjon av UTMS, som foreløpig kalles LTE (Long Term Evolution). I teorien støttes nedlastingshastigheter på 100 Mbit/s og opplastingshastigheter på 50 Mbit/s. Det er ventet at LTE kan bli kommersielt tilgjengelig i 2009.

I forrige uke ble det kjent at at CDMA Development Group (CDG) ikke nøyer seg med dette. Organisasjonen står bak CDMA2000-teknologien, som er utbredt i USA og i et 70-talls andre land.

CDG har nå annonsert en ny versjon av CDMA2000, nemlig 1xEV-DO Revision C. Denne har fått det mer brukervennlige navnet "Ultra Mobile Broadband" (UMB). Standarden skal etter planen publiseres i begynnelsen av andre kvartal 2007 og bli kommersielt tilgjengelig på global basis i begynnelsen av 2009.

UMB lover en teoretisk, maksimal nedlastingshastighet på 280 Mbit/s og en opplastingshastighet på inntil 68 Mbit/s. Samtidig skal forsinkelsen fra ende til ende over nettverket i snitt være 16,8 ms.

Teknologien kan rulles ut i eksisterende eller nye frekvensområder ved å benytte skalerbare båndbredder på opptil 20 MHz i blokker på 1,25 MHz. Teknologien tar i bruk antenneteknikkene MIMO (Multiple Input Multiple Output) og SDMA (Space Division Multiple Access) for å øke hastigheten, dekningsområdet og tjenestekvaliteten. Hvis enheten kommer ut av et UMB-dekningsområdet, skal den sømløst kunne føres over til CDMA2000 1X- eller 1xEV-DO-tjenester.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.