Lanserer 3D-penn

Tegner ut ferdige modeller.

Lanserer 3D-penn
Pennen tegner med flytende plast som størkner så raskt at man bokstavelig talt kan tegne streker i løse lufta. Strutsen til høyre ble framstilt av en håndverker på et kvarters tid etter en kort veiledning. Bilde: 3Doodler

For sju dager siden lanserte Boston-bedriften WobbleWorks prosjektet 3DoodlerKickstarter, et nettsted for å skaffe kapital til kreative prosjekter.

3Doodler er en penn som gjør det mulig å «tegne» tredimensjonale gjenstander i plast. Plasten kommer flytende ut av pennen, men størkner så raskt – ved hjelp av en vifte i pennen – at man kan bøye «streken» opp fra underlaget man startet «tegningen» på. Med en stå hånd og jevne bevegelser kan man framstille nær sagt hva man vil, ifølge WobbleWorks.

Prosjekter som presenterer seg på Kickstarter må sette seg et mål for pengeinnsamlingen, som er begrenset til 31 dager. WobbleWorks oppga at de trengte 30 000 dollar. Hittil har de fått forpliktende tilsagn om 1,87 millioner dollar.

Pengene skal brukes til å starte masseproduksjon av 3Doodler. WobbleWorks hadde kontakt med en kinesisk fabrikk som var villig til å produsere minimum 2000 eksemplarer. 30 000 dollar skulle dekke 500 eksemplarer. Resten skulle de dekke selv. Nå ligger de an til å måtte framstille minst 20 000 3Doodlere. De lover å greie det, ved hjelp av avtaler med flere kinesiske fabrikker, men advarer at leveransene kan komme til å strekke seg til 2014. Samtidig håper de løpende å forbedre produktet.

Eiffel-tårnet lar seg modellere, med litt tålmodighet.
Eiffel-tårnet lar seg modellere, med litt tålmodighet.

Utsalgsprisen er fastsatt til 75 dollar, rundt 425 kroner.

WobbleWorks advarer at 3Doodler ikke er et leketøy for barn. Metalltuppen der plasten kommer ut kan nå en temperatur på 270 grader (Celsius). Det er ingen grunn til å ta på den, men det er best å unngå uhell, sier leverandøren.

Foreløpig virker 3Doodler bare med plast. På spørsmål om plasten kan erstattes med karamell, sukkertøy eller sjokolade svarer WobbleWorks at det er en utfordring som de dessverre ikke har ressurser til å gå løs på kort sikt.

Et utvalg ulike gjenstander.
Et utvalg ulike gjenstander.

På den andre siden forsikres det at plasten ikke er giftig og at brukere av 3Doodler ikke utsettes for skadelige avgasser.

Bildene av 3Doodler-skapte gjenstander som vises på nettstedet typer på at målgruppen først og fremst er håndverkere og andre kreative. Noen objekter er i sin helhet skapt av 3D-pennen, på andre brukes 3Doodler til å legge til detaljer. Det kan tenkes at 3Doodler kan brukes til reparasjoner av plastgjenstander. Per i dag er det en innvending mot dette: Oppløsningen er litt for grov.

    Les også: