Lanserte to nye iPhone-modeller

Ny 64-bit prosessor skal drive toppmodellen.

Lanserte to nye iPhone-modeller
Markedssjef Paul Schiller i Apple viste frem den nye iPhone 5S - som blir levert med 64-bits brikke, betydelig forbedret kamera samt som ventet: fingeravrtykk-sensor. Det var med andre ord ikke store overraskelsene på dagens lansering. Bilde: David Paul Morris/Bloomberg/Getty Images/All Over Press

Tirsdag entret Apple-topp Tim Cook scenen på IT-gigantens hovedkvarter i California.

Etter massive medielekasjer de siste månedene synes alt å være klart for at en ny og oppdatert versjon av iPhone 5 ville bli lasert, samt en billig-variant med enklere maskinvare men med fargerike deksel.

Da showet startet ble imidlertid iOS7, den oppdaterte versjonen av selskapets kjente mobiloperativsystem, vist frem. Dette er imiidlertid gammelt nytt for de mest ihuga Apple-brukerne ettersom systemet har vært tilgjengelig for betabrukere siden den ble presentert på Apples utviklerkonferanse.

Under presentasjonen kunne imidlertid Apple fortelle at iOS7 ville bli rullet ut til 700 millioner enheter de neste dagene.

To nye design

Ikke overraskende avduket Phil Schiller, Apples markedssjef den nye iPhone 5C. Dette blir "billigversjonen" av iPhone, med fargerike deksler. På scenen fortalte Schiller at telefonen er laget med «samme teknologi som iPhone 5.»

Markedssjef Phil Schiller kunne vise frem den nye "billig"-telefonen til Apple. Den blir levert i fem forskjellige farger.
Markedssjef Phil Schiller kunne vise frem den nye "billig"-telefonen til Apple. Den blir levert i fem forskjellige farger. Bilde: Justin Sullivan/Getty Images/Getty Images/All Over Press

Den har et 8 megapixel-kamera på ryggen og et batteri som er litt større enn iPhone 5. Bakdekselet er i plast og blir levert i fem forskjellige farger. Den vil også ha støtte for en rekke LTE (4G) nett - flere enn noen annen smarttelefon på markedet.

Prisen? 99 dollar for 16GB og 199 dollar for 32GB - på en toårskontrakt i det amerikanske markedet.

En opplagt årsak til at Apple velger å lansere en «billig»-variant er for å demme opp konkurransen fra Android-baserte telefoner. Apple har også hatt for vane å ha gamle modeller tilgjengelig i markedet lenge etter nye modeller er lasnert. Det kan det bli en slutt på med overgangen til "C"-modellene.

iWorks til alle nye iOS-enheter

Apple ruller også ut iOS-versjonen av sine produktivitets-applikasjoner i iWorks-familien, som er velkjete for Mac--brukere. Disse blir levert gratis sammen med nye iOS-enheter.

64-bit chip i ny toppmodell

Etter at Apple har vist frem sin nye "plastikk-telefon" kunne de avsløre det alle visste på forhånd: iPhone 5S - som blir levert i tre farger: Sort, sølv og gull. Det ble altså ikke Champagne-farget som en del franske vinbønder «fryktet.»

Paul Schiller kunne avsløre at den nye telefonen vil få en 64 bits chip, som vil gi betydelig bedre ytelse. Den vil også kunne drive 32-bits apper. Ifølge Apple vil telefonen være mer enn to ganger så rask som forrgjengeren. Grafikk-ytelsen skal også være betydelig bedre.

En morsom feature er en bevegelsessenor som skal være langt mer effektiv enn tidligere. Den skal kunne kjenne igjen dine bevegelser; om du går, løper, kjører osv. og tilpasse apper etter riktig kontekst. Apple mener også at telefonen vil få bedre batteritid enn hva iPhone 5 har i dag. Ti timer tale (3G) og 250 timer på standby er noen av tallene de viste frem.

Schiller bruker også mye tid på å vise frem de nye foto-mulighetene, blant annet en større LED-blitz som tilpasser lysvarmen etter omgivelsene og objektet. En annen funksjon er video-opptak i sakte film - 120 bilderammer i sekundet.

Ifølge Live-feeden til The Verge viser bildene som blir vist på scenen at dette er markedets beste smarttelefon-kamera.

Den nye fingeravtrykk-sensoren gjør passord overflødige på den nye iPhone 5S.
Den nye fingeravtrykk-sensoren gjør passord overflødige på den nye iPhone 5S. Bilde: Justin Sullivan/Getty Images/Getty Images/All Over Press

Fingeravtrykk-sensor

Dette er heller ingen bombe, etterso, lekkasjene har vært massive de siste ukene, men den nye iPhone 5S blir levert med en fingertrykk-sensor, som erstatter passord-tasting for å åpne telefonen.

Apple sier at halvparten av brukerne ikke gidder å aktivisere kodelås, fordi det er for upraktisk. Nå kan de bare føre tommelen over startknappen, uansett retning, og telefonen vil åpnes opp. Knappen er i et materiale som ikke ripes. Dessuten skal man kunne bruke fingeravtrykk som erstatning for passord i apper, iTunes og AppStore. Det er dessuten støtte for flere fingeravtrykk, slik at flere kan ha tilgang til telefonen.

Selve avtrykket blir ikke lastet opp til Apples servere, beroliger Apple de som er bekymret for sikkerheten og personvernet i den nye biometriske løsningen.

Prisen? 16 GB koster 199 dollar mens 32 GB vil koste 299 dollar mens 64 vil koste 399 dollar - alle på toårskontrakter i det amerikanske markedet. 13. september begynner forhåndsordrene på de nye modellene. Apple har bestemt å trekke iPhone 5 fra markedet, mens 4S blir gratis på toårs-kontrakt for 8GB versjonen.