FORBRUKERTEKNOLOGI

Lar fingeren kryptere hele disken

En brukervennlig løsning på nye ThinkPad hindrer uvedkommende fra å tappe disken for data.

18. okt. 2006 - 07:39

Den kinesiske PC-leverandøren Lenovo mener å være først ute med en løsning som lar brukere kryptere alt innhold på sin harddisk bare ved å sveipe fingeren over en avtrykksleser integrert i selve PC-en.

Bærbare PC-er i Lenovos Thinkpad-familie har lenge vært tilgjengelige med integrerte lesere av fingeravtrykk. Hittil har leserne blitt brukt til å autentisere. Ved å integrere ny programvare fra den tyske sikkerhetsleverandøren Utimaco, tilbyr Lenovo nye måter å benytte denne leseren på.

Det er Utimacos SafeGuard Easy 4.30 som er integrert i utvalgte Thinkpad-modeller. Denne løsningen ble lansert 16. oktober, og er straks tilgjengelig for Lenovo-kunder.

Avansert harddiskkryptering betraktes som en sikker måte å verne innholdet mot uvedkommende. Både offentlige organer og private bedrifter er utsatt for tyveri og tap av bærbare PC-er, og det å oppbevare følsomme opplysninger ukryptert på en bærbar PC innebærer en stor sikkerhetsrisiko.

SafeGuard Easy bærer det amerikanske sertifikatet FIPS 140-2, som er et vilkår for at offentlige organer skal kunne kjøpe krypterende produkter. Løsningen gjør det også mulig å kombinere flere typer tofaktor autentisering. Den er aktiv før PC-en er ferdig med oppstartprosessen, og totalt uavhengig av operativsystemet. Utimaco skal være alene om å kombinere dette med full fingerstyrt harddiskkryptering.

Lenovo utfyller Utimaco-løsningen med Omnipass, et produkt fra amerikanske Softex for sentralstyring av autentisering med fingeravtrykk. Kombinasjonen av SafeGuard Easy med Omnipass skal gi et høyt sikkerhetsnivå samtidig som det reduserer drifts- og supportkostnader, blant annet fordi det blir færre henvendelser om tapte passord, mener Lenovo.

Lenovo melder også om andre utvidelser av Thinkpad-serien: Maskinene kan nå fåes med Intels 64 biters prosessor Core2Duo, og med en mer avansert løsning for trådløs samband som integrerer 802.11n med 802.11a/b/g. 802.11n er ennå ikke ferdig implementert: Lenovo implementerer en tidlig versjon kjent som «Draft Release Version 1.0». 11n tillater båndbredde i overkant av 100 Mb/s.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.