Lås opp hotellrommet med mobilen

Hilton skal bruke milliarder på mobilteknologi.

Lås opp hotellrommet med mobilen
Gjester med Hilton HHonors-appen kan allerede i løpet av året velge nøyaktig hvilket rom de ønsker å bo på på Hilton-eide hoteller, omtrent som man velger sete på flyreiser. Bilde: Hilton Worldwide

Tanken på å bruke en smartmobil som nøkkel har eksistert lenge. Mange kan allerede gjøre dette for å låse opp inngangsdøren hjemme hos seg selv, eller på jobben. Men det er særlig én bransje hvor smartmobilen som nøkkel virkelig kan gjøre en forskjell, nemlig hotellbransjen.

Allerede for fire år siden skrev digi.no om en pilottest ved Clarion Hotel Stockholm hvor gjester kunne få tilsendt en digital nøkkel til sin smartmobil og bruke mobilen til å åpne døren til sitt hotellrom, uten å måtte hente noen fysisk nøkkel i resepsjonen.

I går kunngjorde Hilton Worldwide, som står bak elleve hotellkjeder med mer enn 4000 hoteller i drøyt 80 land, at selskapet vil investere betydelige beløp i digital- og mobilteknologi som skal gjøres tilgjengelig for kundene. Ifølge Wall Street Journal skal beløpet være på 550 millioner dollar.

Allerede innen utgangen av året skal kunden medlemskonto kunne se etasjeoversikter, velge rom og sjekke inn digitalt ved de aller fleste av de Hilton-eide hotellene. Dette bygger på en pilottest som Hilton startet for mer enn fem år siden.

– I en nylig undersøkelse oppga 84 prosent av de forretningsreisende at de ønsker muligheten til å velge sitt eget rom. Vi gir gjestene våre mulighet til å gjøre akkurat dette ved å la dem velge ikke bare romtype, men den nøyaktige plasseringen i hotellet, helt ned til romnummeret, sier Geraldine Calpin, som er digitalsjef ved Hilton Worldwide, i en pressemelding.

Rommet vil kunne velges fra klokken 6 om morgenen dagen før innsjekkingen. I appene som nå tilbys til Android og iOS, finnes det enten lister over rommene eller etasjeoversikter, samt bilder av rommene. Gjestene kan via tjenesten også kjøpe oppgraderinger og be om at spesifikke bekvemmeligheter allerede er levert til rommet før ankomst.

Foreløpig er ikke mobilbaserte nøkler tilgjengelig hos Hilton, så gjestene må fortsatt hente nøkkelen i resepsjonen. Alle andre innsjekkingsdetaljer skal kunne hentes fra gjestenes eventuelle medlemskonto.

Men fra og med neste år vil selskapet begynne å utstyre hotellrom med dørteknologi som kan låse opp med gjestenes smartmobiler. Da behøver ikke gjestene lenger gå innom resepsjonen ved innsjekking, og resepsjonen behøver heller ikke å klargjøre nøkkelkort for disse gjestene.

Innen utgangen av 2015 skal dette tilbys ved alle de amerikanske hotellene på tvers av fire av de Hilton-eide kjedene. Men allerede et år senere skal majoriteten av rommene, på tvers av hele Hilton-systemet, tilby slik funksjonalitet.

Hilton har ikke oppgitt hva slags teknologi som bruker når mobilen skal kommunisere med hotellromdørene, men det er lite sannsynlig at NFC (Near Field Communication) er involvert, siden selskapet etter alt å dømme skal tilby dette også til iPhone.

Digital utsjekking er allerede tilgjengelig ved alle de amerikanske hotellene til Hilton Worldwide, men skal rulles ut globalt innen utgangen av 2016.

Til Wall Street Journal forteller Bill Murphy, informasjonsdirektør i Hilton, at selskapet kan rulle ut teknologien såpass raskt på tvers av kjedene fordi selskapet allerede har slått sammen tretten ulike systemer for eiendomsadministrasjon i et felles system, og at dette blant annet gjør at gjestene vil kunne samhandle direkte med reservasjonssystemet til hotellene.

Også hotellselskaper som Marriott, InterContinental og Starwood tilbyr mobilbasert inn- og utsjekking. Ifølge Wall Street Journal planlegger alle fall Starwood en utrulling av mobilbaserte romnøkler i løpet av 2015 til omtrent 150 av selskapets Aloft- og W-hoteller.

    Les også: