Last ned musikk, betal per megabyte

En russisk nettjeneste tilbyr kundene å laste ned musikkfiler. Det du betaler, avhenger av kvaliteten på musikkfilene.

En russisk nettjeneste tilbyr kundene å laste ned musikkfiler. Det du betaler, avhenger av kvaliteten på musikkfilene.

Russiske Allofmp3 er en annerledes musikktjeneste. I likhet med tjenester som iTunes Music Store og Napster tilbyr tjenesten kundene å kjøpe musikkfiler, men måten det hele gjøres på, er langt mer brukervennlig.

For det første: Brukerne kan selv velge hvilket filformat musikken skal lagres i. Blant formatene som støttes, er MP3, AAC, OGG, WMA eller med en tapsfri algoritme, altså med samme kvalitet som på original-CD-en.

For det andre kan brukerne også velge hvilken bitrate musikken skal kodes med - opptil 384 kbit/s. Høyere bitrate gir som kjent bedre kvalitet på musikken.

For det tredje betaler brukeren for mengden data som lastes ned, ikke per låt eller album. Dette betyr at musikkfiler med høy kvalitet eller lang varighet koster mer enn musikkfiler med lavere kvalitet eller kort varighet.

Prisen per MB er satt til mellom 1 og 2 amerikanske cent per megabyte. Dette betyr at du kan laste ned mellom 50 og 100 megabytes med musikkfiler for en amerikansk dollar.

Australske Sydney Morning Herald har testet Allofmp3. I løpet av noen uker har avisen lastet ned nærmere 5 GB med MP3-filer, til sammen 968 spor. Til sammen har avisen betalt drøyt 48 amerikanske dollar for dette. Skulle de samme filene ha vært lastet ned fra Apples iTunes Music Store, ville det trolig ha kostet 958 dollar.

Ifølge Sydney Morning Herald genereres filene til den enkelte kunde etter at bestillingen er gjort. Dette skal skje svært raskt og kunden får en e-post når filene er klare for nedlasting. Nettstedet tilbyr også Windows-programvaren Allofmp3 Explorer, som hjelper brukeren gjennom hele bestillings-, betalings- og nedlastingsprosessen. Men det er selvfølgelig fullt mulig å bestille og laste ned filene uten dette verktøyet.

    Les også:

For å betale for musikken, kan kundene bruke en rekke ulike kredittkort eller betalingstjenester som PayPal. Journalisten i Sydney Morning Herald har benyttet kredittkort i flere uker uten at det er blitt misbrukt.

Ifølge Allofmp3.com tilbys musikk fra mer 173.000 spor fra mer enn 4800 artister fordelt på mer enn 14.900 album. Det er likevel er langt stykke opp til de mer enn 700.000 sporene som nå tilbyr av iTunes Music Store.

Ifølge informasjon som står på nettstedet, er alt materialet i MediaServices' prosjekter tilgjengelig på Internett i henhold til "Licence # LS-3M-02-36 fra Russian Multimedia and Internet Society". MediaServices er selskapet som står bak Allofmp3.

Det hevdes at det betales lisensavgift for alt materialet på nettstedet i henhold til den russiske føderasjonens lover om opphavsrett og relaterte rettigheter. Derimot er står det at det ikke er lovlig å benytte tjenesten hvis den bryter med lovgivningen i landet brukeren befinner seg.

I dette intervjuet med nettstedet Museekster forklarer innholdsansvarlig i Allofmp3,Vadim Medved'ev, hvordan lisensbetalingen foregår.

Til toppen