Last ned og brenn musikk - mot betaling...

Plateselskapet EMI har skrevet en avtale som skal la dem tjene penger på at folk laster ned og brenner musikk i CD-brenner´n i PC-en.

Plateselskapet EMI har skrevet en avtale som skal la dem tjene penger på at folk laster ned og brenner musikk i CD-brenner´n i PC-en.

Avtalen mellom EMI og Roxio signaliserer at i alle fall ett plateselskap har tenkt å utnytte utbredelsen av CD-brennere.

Roxio lager CD-brennerprogramvare som Easy CD Creator og Toast, og planen er at selskapet skal inkludere betalings- og rettighetsstyringsløsninger i programvaren, ifølge Hollywood Reporter.


Akkurat når vi kan forvente oss å sette igang brenningen er usikkert, men selskapene håper å kunne lansere en løsning iløpet av året. Det er uansett første gang et plateselskap inngår avtaler som antyder at CD-brenning i heimen inngår i deres fremtidige forretningsplaner.

Plateselskapene har lenge vært beskyldt for å sitte på gjerdet i forhold til de forretningsmulighetene som ligger i digital distribusjon via Internett, men flere norske selskaper skal lansere nettsalg av digitale musikkfiler allerede i år.

En EMI-talsmann sier at de for eksempel kan la abonnenter på en av deres fremtidige nedlastingstjenester få lov til å brenne en CD med låtene på i tillegg til å lagre dem på harddisken. Og derfor vil de at Roxio skal lage programvare som skal kunne kontrollere dette, mens de formodentlig balanserer på en tynn strek for ikke å hisse på seg brukere som påberoper seg retten til privat kopiering av ting de selv har kjøpt.

EMI ser store muligheter i teknologien - for eksempel kan de selge eller gi bort en CD-singel med en lenke til sin egen musikksjappe, der en bruker kan laste ned resten av plata og brenne den på samme skive.

Avtalen er ikke-eksklusiv, og Roxio skal ifølge Hollywood Reporter være i samtaler med andre plateselskaper om bruk av teknologien.

Analyseselskapet IDC mener det vil finnes 400 millioner CD-brennere i verden innen 2004, mens tallet idag er 100 millioner. Salget av brennbare plater er heller ikke så ille. IDC anslår det vil gå 5 milliarder plater over disken i år.

Til toppen