Lavere vekst for Microsoft fremover

Det er store inntekter fra aksjeporteføljen, ikke sterk vekst i programvaresalget som nå løfter Microsofts regnskaper til nye høyder.

Det er store inntekter fra aksjeporteføljen, ikke sterk vekst i programvaresalget som nå løfter Microsofts regnskaper til nye høyder.

Microsoft har nådd et nivå med mer moderat vekst, viser tall selskapet i går la frem for sitt andre kvartal, som ble avsluttet på nyttårsaften. Selskapet omsatte for 48,8 milliarder kroner og fikk et resultat på 19,52 milliarder kroner. Bill Gates og Steve Ballmer lever altså med en margin på nesten 40 prosent.

Omsetningen har løftet seg 18 prosent og resultatet med 23 prosent sammenliknet med samme kvartal i 1998. Men tallene skjuler en flatere vekst i programvaresalget, for de inkluderer etter hvert store inntekter fra Microsofts aksjeportefølje som nå er verdsatt til hele 158 milliarder kroner.

For av resultathoppet Microsoft nå legger frem på 5 milliarder kroner, er 3,4 milliarder kroner finansinntekter.

Programvaresalget løftet seg "bare" 1,6 milliarder kroner.

Det er først og fremst de gamle traverne Office og SQL Server som løfter salget. Også salget av Internett-tilgang og Internett-annonser vokser pent, men nå står salget av forskjellige Windows-versjoner nesten stille og Windows 98-salget faller. Dette kan delvis skyldes at mange kunder nå venter på Windows 2000.

Microsofts økonomidirektør John Connors sier selskapet er fornøyd med hvordan man klarte seg gjennom det siste kvartalet før millieniumsskiftet, men innrømmer at Microsoft nå går inn i en periode med mer moderat vekst og advarte mot litt svakere resultater i deres tredje kvartal (for andre første kvartal).

Dette kan indikere at Microsoft ikke tror Windows 2000-salget vil ta av med en gang, men vil bygge seg opp over tid.

Microsoft står dessuten overfor en serie store utfordringer. I tilllegg til monopolrettssaken som truer med å dele opp selskapet i tre, er Microsoft under sterkt press fra fallende PC-priser og Linux. Det skal heller ikke dukke opp store feil i Windows 2000.

Til toppen