Neptune Software

Lavkode: – Mange kunder har ikke lenger tid til å vente på at systemene blir kodet for hånd

Norsk selskap tiltrekker seg virkelig store kunder med en slags «Frontpage» for bedriftsmarkedet anno 2019.

Neptune Software i Oslo kan vise til store kunder, både i inn- og utland, av selskapets utviklerplattform. Her ved markedsdirektør Philip Gundersen og CIO og medgründer Njål Stabell.
Neptune Software i Oslo kan vise til store kunder, både i inn- og utland, av selskapets utviklerplattform. Her ved markedsdirektør Philip Gundersen og CIO og medgründer Njål Stabell. (Foto: Harald Brombach)

Norsk selskap tiltrekker seg virkelig store kunder med en slags «Frontpage» for bedriftsmarkedet anno 2019.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

OSLO SENTRUM (digi.no): Mange vil huske at begrepet Rapid Application Development (RAD) var veldig trendy for et tiår eller to siden. Konseptet går i stor grad ut på at programmeringen er hendelsesstyrt, det vil at man tar utgangspunkt i brukergrensesnittet og mer eller mindre automatisk får generert kode til dette.

Sist dette uttrykket ble brukt i en digi.no-artikkel, var i 2011. Vi skal ikke påstå at ingen bruker begrepet lenger. Men det er i alle fall ikke dette som står øverst på listen over dagens «buzzwords».

Lavkode

I det siste har et lignende konsept klatret opp på stjernehimmelen, nemlig «low-code» eller lavkode. Begrepet «low-code» skal første gang ha blitt brukt av analyseselskapet Forrester i 2014.

Low-code-orienterte utviklingsplattformer beskrives nå som programvare som tilbyr et miljø som programmerere bruker til å lage applikasjoner gjennom grafiske brukergrensesnitt og konfigurasjon, i stedet for tradisjonell datamaskinprogrammering.

Hva er så forskjellen på RAD og lavkode?  

– RAD og lavkode er, i mange henseender, akkurat det samme. Begge deler handler om å effektivisere utvikling. Lavkode har nok mer konfigurering i seg, og det er en plattform som håndterer helheten, sier Njål Stabell til digi.no. 

Sammen med Ole-André Haugen etablerte han i 2011 selskapet Neptune Software, som tilbyr en utviklingsplattform basert på nettopp lavkode-tilnærmingen. I dag er Stabell CIO i selskapet.

SAP-bakgrunn

Begge er tidligere SAP-konsulenter som så et behov i SAP-markedet for et bedre brukergrensesnitt, mobilitet og rask utvikling. 

– Utgangspunktet var at det var et stort problem når det gjaldt brukervennlighet ved tradisjonelle ERP-systemer som SAP. Vi startet da selskapet for å lage en enkel HTML5-frontend til SAP. Det som var kult med dette, var at det kom opp løsninger som PhoneGap og Cordova som gjorde det mulige å lage hybride apper med «native»-egenskaper, basert på HTML5-applikasjoner, forteller Stabell.

Han påpeker at mens bruken av mobilapper raskt ble omfavnet i forbrukermarkedet, har det tatt lenger tid i enn forventet i bedriftsmarkedet. Det var likevel dette segmentet Neptune Software startet med.

Saken fortsetter under bildet.

Komponentskisse over Neptune Softwares DX-plattform og Planet 9.
Komponentskisse over Neptune Softwares DX-plattform og Planet 9. Illustrasjon: Neptune Software

Apper og API-er

I første omgang fikk Neptune Software kunder som ønsket mobilapper innen HR-området.

– Det handlet om slik som timeregistrering og å føre reiseregninger på telefonen, for forenkle hverdagen til brukerne med dette. Så har det i tillegg gått mer over til salgsapplikasjoner, varelager og den slags. Vi fokuserte på SAP i begynnelsen, for der hadde vi kunnskap. For omtrent to å siden så vi at her er det en mangel for andre også, forteller Stabell.

– Fra å ha en veldig sterk integrasjon med SAP, så lagde vi en «API first»-tilnærming inkludert i plattformen, sier Stabell.

– Dette gjør det også mer leverandøruavhengig. Du kan ta enhver backend, enten det er Salesforce, SAP eller hvilken som helst annen, og ha ett felles brukergrensesnitt på toppen av all arkitektur og nettskyløsninger, hvor brukeren kan lære seg dette ene brukergrensesnittet, legger Philip Gundersen til. Han er markedsdirektør i Neptune Software.

Planet 8 og 9

Plattformen de snakker om, kalles for Neptune DX Platform, hvor DX står for Digital Experience. SAP-modulen kalles for Planet 8, mens API-orienterte modulen kalles for Planet 9.

Planet-produktene til Neptune Software og lavkode-tilnærmingen ikke er ment for å fjerne utviklerne, bare å gjøre kodingen mer effektiv.

– Vi er jo et selskap med utviklere. Vi ønsker at utviklerne fortsatt skal være bedriftens «hero». De forstår prosessene, de forstår hva som skal til. Men de bør heller fokusere på hva som kan gjøre prosessene og applikasjonene bedre, framfor de tidkrevende delene av kodingen hvor de ikke kan påvirke noe av betydning, sier Gundersen.

Frontpage anno 2019

Han legger til at hvilken som helst utvikler kan jobbe i DX-plattformen etter tre dager med opplæring.

– Vi vil at det skal være «Frontpage» for bedriftsmarkedet anno 2019, skyter Stabell inn, før han legger til at en annen viktig fordel med tilnærmingen er knyttet til vedlikehold.

– Dersom du koder for hånd, så har jo alle kodere sin dialekt. Samtidig er det teknologier som er passé. Da sitter du igjen og er totalt avhengig av et par personer. Med en lavkodeplattform så vil det være mye enklere for en ny utvikler å overta kode, fordi den er strukturert. Det handler altså ikke bare om at du koder raskere. Du får som kunde også et positivt resultat vedlikeholdsmessig, hevder han.

– Mange av de store kundene har tradisjonelt hatt veldig lange implementeringsprosjekter for å oppgradere «core». Men det er ikke dette styrene er opptatt av. De er opptatt av det som heter «edge»-utvikling, altså å se på blockchain, IoT og alle disse nye tingene. Da passer vi perfekt inn som et nav i midten av dette, sier Stabell.

Saken fortsetter under bildet.

Applikasjonsdesigneren i Planet 9.
Applikasjonsdesigneren i Planet 9. Applikasjonene kan lages ved å kombinere dra-og-slipp, konfigurering og håndkoding. Illustrasjon: Neptune Software

Lokal og i skyen

DX-plattformen kan installeres både lokalt og i enhver nettsky. Neptune Software har jobbet spesielt mye med Google og deres nettskyløsninger.

– De har en del kule ting rundt Kubernetes som vi hadde lyst til å teste, men vi er også partner med alle de andre. Løsningene har likevel såpass lite fotavtrykk at kan også kjøres på for eksempel en Raspberry Pi, for eksempel dersom du ikke har nettverksdekning, forteller Stabell.

Inkludert i løsningen er det også en rekke ferdige moduler for sikkerhetsfunksjonalitet, inkludert autentisering og tilknytning MDM- og MAM-løsninger (Mobile Device/Application Management).

– Da slipper utvikleren å kode dette for hånd og kan konsentrere seg om å gjøre applikasjonen bra. En utvikler som lager en frontend kan ikke nødvendigvis alt om sikkerhet, sier Stabell.

– Det handler også om det å flytte kode fra utvikling, til test, til QA, til produksjon, og om hvor API-ene går i de ulike utviklingsfasene. Her har vi inkludert mye DevOps-funksjonalitet, inkludert godkjenning og forflytting av kode. Du må være sikker på at det ikke stopper opp. Dersom Coca-Colas trucker står i tre timer, så har de et problem som koster mye penger, sier han.

Ikke stengt for håndkoding

Selv om mye er lagt opp til at applikasjonen kodes ved hjelp av dra-og-slipp-funksjonalitet og konfigurering, er det likevel fullt mulig å kode for hånd i stedet.

– Det som er problemet med en del av de andre lavkode-løsningene er at de stenger ute veldig gode utviklere som kan gjøre kule ting. I våre løsninger er det alltid mulig å kode manuelt, lover Stabell.

– Vi har likevel også støtte for tradisjonell lavkode, hvor du drar og slipper oppgaver og sette på regler og slikt. Men jeg tror at de færreste administrerende direktører skal utvikle egne applikasjoner til bedriften sin. Utviklere er tross alt utviklere. Men jeg mener viktigheten med low-code er at det gjør det kjempekjapt å utvikle løsninger. Du trenger egentlig ikke prototype-verktøy engang, for du kan kode det direkte mens du sitter sammen med sluttbrukerne, forteller han.

I applikasjonsdesigneren i Planet-verktøyene er det mulig for flere utviklere å jobbe med samme applikasjon samtidig, omtrent som i Google Docs.

– Dette er basert på WebSockets. Vi har brukt mye energi på å få dette bra og utvikleropplevelsen bedre, forteller Stabell.

Også på serversiden

Det er også mulig å bruke løsningene til å lage backend-logikk basert på JavaScript eller TypeScript.

– Du kan også synkronisere data fra kildene og inn i Planet 9. Du kan gjøre alt her, men vi skal ikke konkurrere mot løsninger for IoT, maskinlæring eller blockchain, bortsett fra kanskje å massere dataene, forteller Stabell.

Planet-løsningene inkluderer også et eget temaverktøy som skal håndtere stilsett og slikt på en enkel måte. Ifølge Stabell er det veldig viktig for selskapets kunder at deres egen designspråk og logo preger løsningene, fordi dette skaper lojalitet til kunden blant brukerne, i alle fall når disse er kundens egne ansatte.

Inkludert er også analyseverktøy for å overvåke hva som skjer når noe feiler, eller for å få oversikt over hva som faktisk brukes.

Saken fortsetter under bildet.

Det er også mulig å redigere backend-kode i Planet 9.
Det er også mulig å redigere backend-kode i Planet 9. Illustrasjon: Neptune Software

Gratis som utviklerverktøy

Plattformen selges som abonnement eller med evigvarende lisens. Den sistnevnte inkluderer support og oppgraderinger med en vedlikeholdsavtale.

– Vi selger den ikke som utviklerverktøy, men i form av sluttbrukerlisenser. Prøveversjonen inkluderer to brukere, så for utviklere er det bare å sette i gang med å kode og lage ting, uten at det koster noe. Det er sluttkunden som betaler for bruk, forteller Stabell.

Gjennom Google selges det med en «pay-as-you-go»-tilnærming, hvor kundene betaler for det antallet brukere som er behovet hver enkelt måned.

– Vi ser at en del av de store selskapene ønsker enterprise-lisenser. Derfor har vi også en enterprise-lisens som innebærer at de kan bruke det så mye de vil. Det blir helt latterlig å betale et visst antall dollar i måneden når du har 300 000 sluttbrukere, mener Stabell.

– Men dersom bakeren på hjørnet har lyst til å bruke det, så skal også dette være mulig.

Partnere

Gundersen legger til at det er et mål å ha en enkel prismodell uten skjulte kostnader. 

Selv om Neptune Software også selger DX-plattformen direkte, skjer det meste av salget gjennom partnere. Denne andelen ønsker selskapet å øke, for det har ikke noe mål om å vokse ytterligere når gjelder antallet egne ansatte.

I dag har selskapet 50 ansatte globalt. Det meste av utviklingen skjer i Norge. Stabell, som har tilbrakt noen år i Silicon Valley, sier at norske utviklere er minst like flinke som dem i Silicon Valley.

Han forteller at de norske dessuten koster mindre og er mer lojale.

Lever av timer

En del av kundene bruker selv utviklerverktøyene til Neptune Software. I andre tilfeller er det konsulentselskaper som bruker verktøyene. Men ikke alle er like ivrige.

– Jeg vil ikke nevne navn, men det er noen av de store konsulenthusene som på en måte har motstand mot å effektivisere koding, fordi de lever av timer. Vi tror at disse kommer til å feile over tid, fordi kunder ønsker en raskere utvikling som følge av at teknologiutviklingen også beveger seg raskere, sier Stabell.

– Vi tror derfor mer på de konsulenthusene som i større grad gjør ting raskt og går over til smidige former for utvikling, noe flere og flere får øyene opp for, hevder han.

Gundersen legger til at de partnerne som Neptune Software nå spesielt ser etter, er selskaper som har kompetanse, men som kanskje sliter med å tilfredsstille fristene og kriteriene som de potensielle kundene deres har behov for.

– Per dags dato er det ofte slik at «vi må gjøre dette i går». De har ikke den samme tiden som tidligere til å utvikle en applikasjon. En prosess som tidligere tok et år, vil de nå egentlig gjøre på tre dager. Det kan du med produkter som dette, hevder Gundersen.

Satte pengene på bok

Neptune Software gjennomførte en større investeringsrunde i år, men har så langt ikke brukt pengene. 

– Vi har vært veldig profitable i år, så de pengene har vi bare på bok. Men de er litt viktig for tryggheten. Ellers hadde vi kanskje ikke våget å ansette så mange og å markedsføre i den skalaen som vi har gjort etter at vi fikk investeringen. Vi har litt den norske «bygge butikk»-tankegangen i bunnen, sier Stabell.

Blant det nær 600 sluttkundene, finner man en rekke kjente virksomheter. I Norge inkluderer dette NSB, Forsvaret, Equinor, Statkraft og Elkjøp. Blant de internasjonale kundene finner man ICA, Johnson and Johnson, Vattenfall, Vodafone og Montblanc.

Til sammen har disse mer enn to millioner brukere av Neptune Softwares produkter.

– Det jeg er mest stolt av, er tilbakemeldingene vi får fra store, internasjonale kunder. Vi er to karer fra Norge som bestemte oss for å gjøre noe nytt, og nå har vi noen av de største selskapene i verden som kunder, og de kommer med tilbakemeldinger om at de er superfornøyde, avslutter Stabell.

Les også: – Vanlig mobilapp-utvikling vil bare være et nisjeområde innen to år (Digi ekstra)

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen