BEDRIFTSTEKNOLOGI

- Lawrence Lessig er monopolenes mann

I et innlegg til det åpne Microsoft-forumet på Essential.Org, skriver Charles Mueller, mangeårig redaktør og grunnlegger av Antitrust Law & Economics Review, at den oppnevnte "Special Master" i saken mellom justisdepartementet i Washington og Microsoft, uten tvil vil falle ned på Microsofts side.

Eirik Rossen
18. des. 1997 - 10:55

Muellers kjepphest er at Microsoft-monopolet, i likhet med "alle monopoler i Amerika" beskyttes av rettsvesenets øvre lag som er dominert av folk utnevnt mens Ronald Reagan var USAs president. Han framhever at åtte av de ni medlemmene av USAs høyesterett konsekvent har stemt "for monopolene" i saker som høyesterett har behandlet. Derfor tror han generelt ikke at rettsvesenet kan brukes til å skape mer holdbare konkurranseforhold på programvaremarkedet.

Når det gjelder Lawrence Lessig spesielt, peker Mueller på at professoren har gjestestatus ved Harvard, og at hans faste base er ved University of Chicago, hjemmearena for den "monopol-vennlig 'Chicago-skolen' i økonomi".

Et annet argument mot Lessig er at han tidlig i sin karriere arbeidet som fullmektig for to sentrale dommere - Antonin Scalia ved USAs høyesterett og Richard Posner ved 7th Circuit Court of Appeals i Chicago - som begge er kjent som "fanatisk monopolvennlige".

Mueller har heller ingen tro på at delstatene vil makte å forsvare antitrustlovene bedre enn de sentrale myndighetene.

- Delstatslovene inneholder som oftest avsnitt der det slås fast at de må tolkes i samsvar med hvordan sentrale antitrust lover tolkes, det vil si slik Posner og Scalia tolker dem. Om delstatenes påtalemyndigheter fremmer sakene sine lokalt eller for føderale domstoler, vil de møte dommere som ser på monopoler som vidunderlige. Hold prisene oppe, hold profitten opp, hold aksjekursene opp og gjør investorene framgangsrike og lykkelige. Konkurranse er noe herk: Da faller prisene, profitten krymper, aksjekursene stuper, enker og faderløse mister sine investeringer i aksjesparefond, og økonomien går til helvete i en håndvending. Amerikanske dommere, som har blitt kvernet gjennom Chicago-universitetets 'økonomiske seminarer' i 20 år, er ganske klare på at monopol er bra, konkurranse er dårlig.

Mueller har ingen tro på at Japan eller EU vil greie seg mot Microsoft heller.

- Nesten ingen av de litt over 60 land i verden med antitrustlover, håndhever selv de mest elementære avsnittene. I virkeligheten brytes monopoler i Europa, Sør-Korea, Sør-Afrika, Australia, Brasil og Argentina aldri opp.

Indirekte kan også lovverk kjøpes for rede penger, mener Mueller.

- Bill Gates, med 40 milliarder dollar på konti som stadig får rikt påfyll, kan og vil skrive sine egne 'antitrustlover' i hver delstat i USA og i alle 200 landpå vår planet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.