Legger datatrafikken utenom USA

Brasil og EU blar opp milliardbeløp.

Legger datatrafikken utenom USA
USAs overvåking av internett begynner å få store konsekvenser. Også for investeringer i infrastruktur. Illustrasjonsfoto: Per Ervland

Brasil og EU er enige om å legge en undersjøisk kommunikasjonskabel mellom Lisboa og Fortaleza. Prosjektet koster rundt 1,1 milliarder kroner, og målet er at mer av datatrafikken skal gå utenom USA etter spionasjeavsløringene.

Dokumenter lekket av den amerikanske varsleren Edward Snowden har avslørt omfattende amerikansk overvåking av tele- og datatrafikk, og også spionasje rettet direkte mot regjeringene blant annet i Berlin og Brasilia.

Brasils president Dilma Rousseff var mandag i Brussel for å drøfte en rekke saker med EU-ledelsen.

Kabelprosjektet til 185 millioner dollar er ifølge Rouseff nødvendig for «å garantere internetts nøytralitet».

– Vi må respektere personvern, menneskerettigheter og nasjoners suverenitet. Vi ønsker ikke at bedrifter skal være utsatt for spionasje, sa den brasilianske presidenten på en felles pressekonferanse med EU-kommisjonen og Det europeiske råd.

NY SJØKABEL: Legges mellom Portugals hovedstad Lisboa og Fortaleza i nord-østre Brasil.
NY SJØKABEL: Legges mellom Portugals hovedstad Lisboa og Fortaleza i nord-østre Brasil.

Rousseff utsatte et statsbesøk til Washington i fjor i protest mot den amerikanske etterretningstjenesten NSAs virksomhet. Brasil har også sammen med Tyskland tatt initiativ til en FN-resolusjon om beskyttelse av privatlivets fred på internett. Nesten all datatrafikken mellom Brasil og Europa går gjennom amerikanske kabler. (©NTB)

    Les også:

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.