BEDRIFTSTEKNOLOGI

Legger om mobilfrekvenser

Mobilnettene i Sverige, Danmark og Nord-Tyskland sliter med voksesmerter. GSM-suksessen gjør at kapasiteten i nettene er sprengt, derfor må de tre landene i helga gjennomføre en omfattende frekvensomlegging.

Øystein Kvistad
21. feb. 1997 - 16:26

Skal du til Sverige, Danmark eller Tyskland i helga bør du være forberedt på at talekvaliteten på din GSM-telefon kan være noe redusert. Lørdag klokka 18:00 går mobiloperatørene i disse landene i gang med en omfattende omlegging av mobilfrekvensene i sine GSM-nett, opplyser Tele Danmark Mobil i en pressemelding.

Det er Telestyrelsen, danskenes svar på Statens Teleforvaltning, som har tatt initiativ til frekvensomleggingen. Nabolandene er dratt inn i omleggingen fordi danskene omsider har gjort en endelig fastleggelse av frekvensene for GSM i landet. De danske operatørene Sonofon og Tele Danmark Mobil har i lengre tid operert med "lånte frekvenser", etter at de i fjor fikk omfordelt fire NMT 900-frekvenser til GSM-bruk seg imellom.

Nå har altså Telestyrelsen kommet frem til en permanent frekvensfordeling, og dermed kan omleggingen settes i gang på bred basis. Det betyr at også de tre svenske mobiloperatørene Telia, Comviq og Europoilitan, samt tyske Mannesmann D2 blir berørt.

- Å legge om en frekvens tilsvarer populært sagt å stille inn radioen din på en annen kanal, og under frekvensomleggingen er det en viss risiko for et det vil forekomme mindre forstyrrelser på mobilnettene. Kundene kan komme til å oppleve hakkende samtaler eller nedsatt talekvalitet i perioder, men vi regner ikke med at det vil bli snakk om omfattende forstyrrelser, sier radionettsjef i Tele Danmark Mobil Hans Pultz.

Frekvensomleggingen forventes å være avsluttet i løpet av søndag.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.