Lenge før 64-bits Windows blir vanlig

Mange IT-sjefer tar i bruk 64-bits Windows på sine servere, men PC-versjonen blir ikke vanlige på lenge.

Mange IT-sjefer tar i bruk 64-bits Windows på sine servere, men PC-versjonen blir ikke vanlige på lenge.

Intel og AMD pøser ut 64-bits prosessorer både til servere og PC-er, men det er store forskjeller på hvilken nytte brukerne får av disse prosessorene.

Salget av 64-bits PCer bremser også, det viser tall digi.no har fått av Microsoft, som leverer operativsystemet de fleste bruke.

For hele kjeden av både maskinvare og programvare må være på plass skal man hente ut den ytelsen. 64-bits minne-adressering vil øker ytelsen vesentlig for en rekke oppgaver og Microsoft er i utgangspunktet klar.

Windows finnes i 64-bits versjoner både for servere og PC-prosessorer, men det er foreløpig bare server-versjon som selger noe særlig, forteller Rune Lystad i Microsoft Norge til digi.no.

- 64-bits-versjonen står nå for rundt 20 prosent av Windows Server-salget, men bare 2-3 prosent av Windows for PC er 64-bits-versjonen, forteller Lystad til digi.no.

Lystad forklarer forskjellen med at IT-sjefene har mindre eldre tilleggsutstyr til sine servere enn hva brukerne har til sine PCer.

For dette er utfordringen med oppgraderingen til 64-bits - absolutt alle drivere og en del programvare må være skrevet om til 64-bits-kode.

- Det er derfor vi bare selger 64-bits-versjonen med nye maskiner. De fleste brukere har i utgangspunktet komponenter eller tilleggsutstyr som ikke vil fungere med 64-bits Windows. De må vente på 64-bits drivere til alle komponenter skjermer, harddisker, skannere, og digitalkamera. Har du en gammel komponent som det ikke kommer ny driver til, må den byttes ut, medgir Lystad.

Dette kravet bremser foreløpig salget av 64-bits Windows og dermed også 64-bits PCer.

En annen årsak til at utviklingen går fortere i servermarkedet er at programvaren har kommet mye lengre enn på PC. På en server skal man kanskje bare kjøre en applikasjon og leverandørene av server-programvare har jobbet siden midten av 90-tallet med 64-bits-versjoner.

Dagens 32-bit-programvare, for eksempel Office eller spill, fungerer på 64-bits prosessorer og 64-bits Windows, men man får ikke noe særlig høyere ytelse. Noe programvare må også oppgraderes, forteller Lystad.

- Noen programmer jobber tett mot kjernen i Windows og må derfor oppgraderes. Dette gjelder blant annet antivirus-programmet, understreker han.

Mange applikasjoner, blant annet 3D-spill, vil gi høyere ytelse når de skrives om. Men foreløpig finnes det ikke noen 64-bits spill, forteller Lystad.

Det er bare "under panseret" Windows 64 og dagens Windows-versjon skiller seg, men brukere av 64-bits-versjonen får klare beskjed under oppstarten at det er en 64-bits-versjon de bruker. (bildet over). 64-bits-versjonen koster det samme som vanlige Windows.

Lystad understreker at hoppet til 64-bits-prosessorer krever full utbytting av all programvare, men dette er ikke tilfelle for alle prosessorer som har dobbel kjerne.

- Du trenger ikke å gjøre noe for å utnytte dobbelkjerne-brikker. De to kjernene er usynelig for operativsystemet og programvaren, sier Lystad.

Til toppen