Lenger og raskere med Bluetooth

Lover langt bedre ytelser med neste års utgave.

Lenger og raskere med Bluetooth
Bluetooth Smart skal få betydelig bedre hastighet og rekkevidde, men trolig ikke begge deler på en gang. Bilde: Bluetooth SIG

Neste år får Bluetooth en skikkelig vitamininnsprøytning. Interessegruppen Bluetooth SIG har offentliggjort planer for teknologi som skal firedoble rekkevidden og doble dataraten til standarden. I tillegg vil den støtte maskenettverk (Mesh). Det gjør at ulike brikker kan fungere som relestasjoner for hverandre, slik at signalene kan nå enda lenger.

Hva dette kommer til å bli kalt, sies det ingen ting om. Men det er vel grunn til å anta at vi snakker om Bluetooth 5.0.

Lenger

— I dag er rekkevidden for Bluetooth Smart, eller Low Energy, som det også kalles, rundt 100 meter i fri sikt og rundt 10 meter innendørs med litt vanskelige forhold. En firedobling vil ha stor betydning for Bluetooth Smart. Dette er en svært viktig standard for alt som skjer innen IoT og vil fjerne mange av begrensingene når vi monterer ulike sensorer inne i hus, sier teknologisjef i Nordic Semiconductor, Svein-Egil Nielsen.

Bruker Bluetooth: Nå får Opera støtte for «beacons» 

Raskere

I tillegg til økningen i rekkevidde, vil også hastigheten dobles. Uten at strømforbruket går opp. Bluetooth Smart har en teoretisk hastighet på 1 Mbit/s, men i praksis lavere. Det betyr at mange anvendelser, slik som musikkstrømming, heller bruker klassisk Bluetooth selv om strømforbruket er mye høyere.

— Når vi øker til 2 Mbit/s vil vi få et hastighetsområde som gjør at mange anvendelser kan flyttes fra Bluetooth til Bluetooth Smart og redusere strømforbruket kraftig. Dette er ikke så vanskelig som man skulle tro. Vi har hatt våre egne proprietære radiobrikker som har klart dette i mange år, men det er fint Bluetooth kommer etter, sier Nielsen.

Ikke i pose og sekk

Selv om pressemeldingen fra Bluetooth SIG kan tyde på det, tror ikke Nielsen at vi vil få alle fordelene samtidig. Vi får neppe de høye hastighetene når rekkevidden strekkes langt ut.

— For å nå langt, må vi «snakke saktere». Men i sum kommer dette til å bli veldig bra og være en skikkelig forbedring av standarden, sier han.

Leste du denne? Vi kan takke gammel filmstjerne for sentral teleteknologi

Protokollending

Den kommende støtten til maskenettverk vil være en god måte å strekke rekkevidden i en bygning mye lenger. De ulike sensorene og dingsene som inneholder Bluetooth-brikker, kan hjelpe hverandre til å formidle signaler når ruteren ikke har kontakt med de som ligger lengst unna. Dette er den samme teknikken som Sonos bruker i dag for at høyttalere, som ikke har kontakt med ruteren, kan strømme lyd.

— De første endringene i Bluetooth vil kreve helt nye brikker, men maskenettverk er først og fremst en programvareoppgradering. Vi kan lett oppgradere vår brikker i dag med slik teknologi på den måten, sier Nielsen.

Mer strøm

Bruken av maskenettverk er ingen vinner på strømsiden. Det betyr at de enhetene som ligger i mellom og skal videreformidle signaler må lytte, og lytting koster strøm.

— I praksis betyr det økt strømforbruk og det vil vi helst unngå i batteridrevne IoT-enheter. Men i noen tilfeller betyr det ingen ting. Det er lett å tenke seg at vi bygger inn slike enheter i lamper, og da kan de, som er tilkoblet nettstrøm, stå og gjøre formidlingsjobben, sier han.

Dagens utgave: Bluetooth blir raskere og sikrere 

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.