BEDRIFTSTEKNOLOGI

Leser bevegelsene dine med WLAN

Åpner for mer «fjernstyring» i hjemmet.

Endringene i WLAN-signalene når brukeren beveger hånden, kan følges i sanntid ved hjelp av WiSee.
Endringene i WLAN-signalene når brukeren beveger hånden, kan følges i sanntid ved hjelp av WiSee. Bilde: University of Washington
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
5. juni 2013 - 15:24

Det for tiden populært å la datamaskiner til å tolke brukerens bevegelser, for deretter å utføre handlinger basert på dette. Microsofts Kinect er kanskje det mest kjente eksempelet. Men i likhet med de fleste andre slik løsninger, er Kinect basert på kameraer med begrenset bruksområde.

Nå har forskere ved University of Washington utviklet en løsning som ikke bare kan brukes rett foran sensoren, men i hele rommet, ja faktisk på tvers av flere rom. Løsningen er basert måten kroppsbevegelser påvirker WLAN-signaler i form av dopplereffekten. Den innebærer en endring i den observerte frekvensen når senderen og mottakeren beveger seg i forhold til hverandre.

I systemet som de amerikanske forskerne har utviklet – WiSee – fungerer menneskekroppen som en virtuell sender når den reflekterer WLAN-signalene i rommet. Mottakeren, som utviklet av forskerne, kan tolke de observerte dopplerskiftene, som i tillegg til bevegelseshastigheten avhenger av retningen som bevegelsen skjer i forhold til mottakeren. Siden menneskelige bevegelser typisk involverer flere punktobjekter som beveger seg i ulike retninger, kan det samlede settet med dopplerskift som observeres av mottakeren, brukes til å klassifisere ulike bevegelser.

Selve WLAN-et som benyttes, er helt ordinært. Men systemet avhenger av at det ikke bare er en ruter eller et aksesspunkt til stedet, men at det også er noen flere WLAN-enheter til stedet i omgivelsene.

Mottakerenheten som forskerne har utviklet, er utstyrt med flere antenner. Hver antenne kan ifølge UWToday avstemmes med en spesifikk brukers bevegelser, slik at opptil fem personer kan bevege seg samtidig i en bolig uten av mottakeren blir forvirret.

De ni bevegelsene WiSee kan gjenkjenne. <i>Bilde: University of Washington</i>
De ni bevegelsene WiSee kan gjenkjenne. Bilde: University of Washington

Ifølge forskerne kan WiSee ved hjelp av mønstergjenkjenning så langt skille mellom ni ulike og relativt store kroppsbevegelser, dette med en gjennomsnittlig nøyaktighet på 94 prosent. Før hver bevegelseskommando må brukeren utføre en innledende sekvens, et slags passord. Dermed skal man kunne hindre at noen utilsiktet gir WiSee kommandoer.

Likevel reduseres nøyaktigheten til WiSee med antallet personer i rommet.

Hva som skal skje når brukeren skyver hånden fra seg eller sparker i luften, er det først om fremst fantasien som begrenser. Men ifølge videoen over er det særlig styring av hjemmeautomasjonssystemer som forskerne har hatt i tankene så langt. Ved hjelp av bevegelsene og kombinasjoner av disse, kan brukerne for eksempel skru av eller på belysning, skifte kanal på tv-en eller dempe lyden på musikkanlegget.

En omfattende rapport om WiSee er tilgjengelig her.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.