BEDRIFTSTEKNOLOGI

Leverer trimmet, men frossen K6-2

Kjøling er en viktig faktor i en datamaskin. Ikke bare forhindrer det at prosessoren går i stykker, det kan faktisk også gjøre prosessoren betydelig raskere. Dette har selskapet KryoTech utnyttet i sine PC-er.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
4. juni 1998 - 16:28

I de fleste av dagens PC-er, består kjølekomponentene til prosessoren av en vifte som er påmontert en kjølefinne. I de fleste tilfeller er dette tilstrekkelig for at prosessoren ikke skal ta skade av den varmen den selv genererer.

Forskere verden over har derimot i lang tid visst at vanlige CMOS-enheter (Complementary Metal Oxide Semiconductor), som de fleste av dagens prosessorer er eksempler på, kan kjøres raskere når temperaturen i omgivelsene faller. Ifølge KryoTech vil en prosessor som kjøres under en temperatur på minus 120 grader celsius, kunne kjøres med en klokkefrekvens som er omtrent dobbelt så høy som den høyeste klokkehastigheten prosessoren ville klare i et miljø hvor temperaturen er pluss 100 grader. Årsaken er at man ved å sette ned temperaturen i prosessoren, bremser bevegelsene til molekyler som kommer i veien for elektronstrømmene i brikken.

Ved å bremse bevegelsene, blir det færre kollisjoner, noe som betyr at den elektriske motstanden synker. Dette gjelder ikke minst i kobber- eller aluminiumslederne som kobler sammen de forskjellige komponentene i brikkene. Dette fører til at elektronene kan bevege seg raskere og at prosessoren kan kjøres med en høyere klokkehastighet.

KryoTech har tatt i bruk en teknikk som likner på den man bruker i vanlige kjøle- og fryseskap for å senke temperaturen tilstrekkelig. I første omgang har man fokusert på en temperatur på minus 40 grader Celsius.

KryoTech kan nå levere to produktfamilier. Den ene, KryoTech 767 Personal Supercomputer, er en arbeidsstasjon basert på en 600 MHz Alpha-prosessor, som nå leveres med alt nødvendig utstyr inkludert kjøleelement og skjerm, til priser fra 21.997 dollar. Da er prosessoren giret opp til 767 MHz.

Det andre produktet, Cool K6-2 som er basert på en AMD K6-2 333 MHz-prosessor, er for de fleste mer interessant, ikke minst prismessig. Prosessoren er blitt akselerert opp til 450 MHz og er plassert på et 100 MHz hovedkort i ATX-format og med AGP-buss. Dette er igjen plassert i en spesiell ATX-kasse som skal være utstyrt med avansert temperaturstyring og 300 W strømforsyning. Alt annet utstyr må kundene skaffe til veie og montere selv. Maskinen er derfor spesielt rettet mot forhandlere og selvbyggere.

Prisen er på systemet er 1695 dollar. Ifølge Wired er dette omtrent 500 dollar mer enn man ville måtte betale for en tilsvarende konfigurasjon med luftkjølt prosessor som kjører på 333 MHz..

Begge produktene er utviklet i samarbeid med de respektive prosessorprodusentene, det vil si henholdsvis Digital og AMD. KryoTech har også laget en prototype med Pentium II og har ifølge Wired fortsatt samtaler med Intel om et mulig samarbeid.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.