TELEKOM

Like dum etter ti års forskning

WHOs store undersøkelse om kreft og mobil har for mange feilkilder til å gi noe klart svar.

18. mai 2010 - 07:09

London (NTB-Reuters): Tidenes største studie av mobilbruk og kreft har ikke gitt forskerne noen klare svar.

Mobiltelefonvanene til 13 000 mennesker over en periode på ti år er gransket i studien som Verdens helseorganisasjon (WHO) står bak. Både telefonprodusenter og forbrukergrupper har ventet i spenning på resultatet, men søndag ble det klart at det omfattende arbeidet ikke har gitt klare svar.

– Resultatene gjør det ikke mulig å konkludere at det er en risiko knyttet til bruk av mobiltelefon. Samtidig er det for tidlig å slå fast at det ikke er noen risiko, sier Christopher Wild, som leder WHOs avdeling for kreftforskning.

I alt 5 117 personer med to forskjellige typer hjernekreft og 7 500 personer uten kreft har deltatt i undersøkelsen.

Tvetydige funn

Det er ulike typer feilkilder og metodeproblemer som har skapt problemer for forskerne. Noen av resultatene peker i retning av at mye mobilbruk øker faren for å få hjernesvulst, men funnene er usikre.

– Det er indikasjoner på en mulig økning. Vi er ikke sikre på at dette er riktig, det kan skyldes feilkilder. Men indikasjonene er sterke nok til å vekke bekymring, sier forsker Elisabeth Cardis, som har ledet prosjektet.

Ifølge Wild er én av feilkildene at folk bruker mobilen langt mer i dag enn i år 2000, som undersøkelsen går tilbake til. Et annet problem er at deltakerne selv har anslått hvor mye de bruker mobilen, og slike anslag kan være unøyaktige.

Økt bruk
Mobilbruken har økt dramatisk siden nyvinningen kom på markedet på 1980-tallet, og i dag er rundt 5 milliarder mobiltelefoner i bruk på verdensbasis.

I snitt har deltakerne i undersøkelsen ifølge forskerne brukt mobiltelefon i 100 timer til sammen i løpet av de siste ti årene, mens de øverste 10 prosentene har brukt mobiltelefonen i 1 640 timer. Det gir en gjennomsnittlig mobilbruk på 2–2,5 timer i måneden for menigmann, mot en halvtime dagen for de øverste 10 prosentene.

I dag er forbruket et helt annet, påpeker forskerne. Ifølge dem er det ikke uvanlig at unge mennesker nå til dags bruker mobiltelefonen i én time eller mer hver eneste dag.

På den andre siden er strålingen fra nye mobiltelefoner langt lavere, og økt bruk av håndfrienheter og tekstmeldinger gjør at vi ikke holder mobiltelefonene like mye inntil øret som tidligere.

Ny forskning i vente
Undersøkelsen har kostet 19,2 millioner euro å gjennomføre, og rundt 5,5 millioner euro kommer fra mobilselskaper. Deltakerne er fra Australia, Canada, Danmark, Finland, Frankrike, Israel, Italia, New Zealand, Norge, Storbritannia, Sverige og Tyskland.

Den britiske bransjeorganisasjonen GSM Association, som representerer internasjonale mobilselskaper, mener undersøkelsen underbygger konklusjonen om at mobilbruk ikke medfører noen helsefare.

Den australske organisasjonen Mobile Manufacturers Forum konkluderer på sin side med at det er behov for mer forskning.

Det er nå tatt initiativ til en ny undersøkelse i Europa om sammenhengen mellom mobilbruk og helse. I denne undersøkelsen er målet å følge minst 250 000 mennesker over 30 år. (©NTB)

NB: Forskningsprosjektet som NTB her omtaler, er kjent som Interphone, og har vært omtalt flere ganger tidligere på digi.no.

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.