- Like hårreisende og ubegrunnet som før

Telenor stålsetter seg for ny rettsrunde i Sibir.

- Like hårreisende og ubegrunnet som før

Telenor stålsetter seg for ny rettsrunde i Sibir.

Telenors Russland-eventyr kan få en alvorlig smell, dersom en domsinstans i Sibir fredag forkaster selskapets anke mot et erstatningskrav på 2,8 milliarder dollar.

- Denne saken er like hårreisende og ubegrunnet som før. Men vi må jo ta det på alvor. Det er tross alt snakk om enorme summer, sier Telenors pressetalsmann Dag Melgaard til NTB.

Rettsmøtet finner sted i Omsk i Sibir, og kan ifølge Melgaard gå i alle retninger: Enten kan det bli nok en utsettelse, retten kan godta milliardkravet eller akseptere Telenors anke.

Erstatningskravet er fremmet av selskapet Farimex, som eier 0,002 prosent av VimpelCom, Russlands neste største mobiloperatør. Påstanden er at Telenor påførte VimpelCom store tap ved å trenere et oppkjøp av det ukrainske mobilselskapet URS i 2004.

Telenor, som selv eier 33,6 prosent av VimpelCom, mener Farimex opererer som et frontselskap for andre interesser, nærmere bestemt Alfagruppen, en av gigantene blant investorselskapene på telekommunikasjonsområdet i Russland.

- Vi godtar ikke at det skal være grunnlag for noen erstatning i det hele tatt, sier Melgaard.

Dommen falt opprinnelig i den lille sibirske byen Khantij-Mansjysk i august i år. Anken skulle ha vært behandlet i Omsk 18. november, men ble utsatt til 12. desember. Saken kan omsider ende i høyesterett i Moskva.

Det var Telenors partner i VimpelCom, selskapet Altimo, som i 2004 presset på for å få kjøpt det ukrainske mobilselskapet. Altimo vant fram, og URS ble kjøpt opp i april 2006.

Altimo kontrolleres av Mikhail Fridman, en mektig mann med nære venner i Kreml. Han leder også Alfagruppen.

Farimex, som er registrert på De britiske jomfruøyene, mener at Telenor blokkerte VimpelComs oppkjøp av URS så lenge at aksjene ble 230 millioner dollar dyrere enn nødvendig.

Dette argumentet har Melgaard liten sans for. Hen sier at URS har gått med tap helt siden det ble kjøpt og at et år fra eller til ikke har spilt noen rolle.

Telenor hevder dessuten at mikroeier Farimex ikke kan fremme erstatningskrav i denne størrelsesorden på egen hånd, verken i Khanty-Mansiysk eller andre steder.

- Tvister skal løses gjennom voldgiftsretten i Genève, sier Telenors talsmann. (©NTB)

    Les også:

Til toppen