RESULTATERFINANS

Linkedin doblet på dag én

Nye advarsler mot mulig gjentakelse av dotcom-boblen.

20. mai 2011 - 09:27

I går var første handledag for Linkedin, en sosial nettjeneste for jobbsøkere, hodejegere og fagfolk, på New York-børsen etter et foregående salg av 7,84 millioner aksjer til 45 dollar hver.

Den første ordinære transaksjonen da børsen åpnet klokka 10.00 amerikansk tid, gikk til 83 dollar. Klokka 11.45 nådde den 122,70 dollar for så å falle forholdsvis jevnt til 94,25 dollar.

Etter IPO-kursen på 45 dollar hadde Linkedin en markedsverdi på 4,3 milliarder dollar. En aksjekurs på 94,25 dollar tilsier en markedsverdi på 8,9 milliarder dollar.

Wall Street Journal sammenlikner børsintroduksjonen til Linkedin med børsintroduksjonen til Netscape i 1995, som i dag betraktes som selve startskuddet til dotcom-perioden. Netscape på børs banet vei for en rekke andre nettselskaper, blant dem Amazon.

Investorer ser for seg at oppslutningen om Linkedin vil bane veien for tilsvarende vellykkede IPO-er for selskaper som Groupon, Twitter og Facebook.

Linkedin-aksjen har bidratt til å skape mange nyrike blant selskapets egne ansatte, som tidligere har kunnet kjøpe aksjer for 1 dollar per stykk. Investeringsfond som har satset på Linkedin på gråmarkedet det siste året kan ha en gevinst på fire til fem ganger innsatsen. Framsynte Sequoia Capital som satset 4,7 millioner dollar i 2003, eier i dag 17,8 prosent av Linkedin, tilsvarende 1,6 milliarder dollar. Aksjene til gründer og styreformann Reid Hoffman er i dag verdt 1,8 milliarder dollar.

Bloomberg peker på at Linkedin-aksjens førstedagsvekst på 109 prosent er større enn Googles på 18 prosent i 2004, og VMwares på 76 prosent i 2007.

USAs tidligere finansminister Lawrence Summers sier til Bloomberg at tilfellet Linkedin øker bekymringen for at en ny nettboble kan være i ferd med å utvikle seg. Summers var finansminister fra 1999 til 2001, og hadde følgelig ansvaret for amerikansk økonomi da dotcom-boblen brast.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.