JUSS OG SAMFUNN

Linux-allianse overtar Microsoft-patenter

IBM, Novell og Red Hat lover effektivt vern mot patenttroll.

8. sep. 2009 - 10:31

Ifølge Wall Street Journal er Linux-alliansen Open Invention Network (OIN), finansiert av IBM, NEC, Novell, Philips, Red Hat og Sony, i ferd med å kjøpe 22 Linux-relaterte patenter som tidligere har vært eid av Microsoft.

Patentene selges av Allied Security Trust (AST), en stiftelse som skal verne egne medlemmer mot patenttroll. Mens OIN er Linux-orientert og beholder patentene de kjøper, er AST bredere fokusert og selger patentene sine når de har sørget for at medlemmene har fått alle nødvendige rettigheter. Blant medlemmene i AST er Sun, Motorola, HP, Verizon, Cisco, Google og Ericsson.

AST kjøpte de 22 patentene på en privat auksjon som Microsoft selv sto for. Ifølge OIN sa Microsoft på auksjonen at de 22 patentene var relatert til Linux, noe Microsoft selv ikke vil bekrefte direkte.

Microsoft har gjentatte ganger de siste årene hevdet at blant deres 50 000 patenter er det rundt 200 som er misbrukt i Linux. OIN sier det er i tråd med deres formålsparagraf å samle opp så mange som mulig av disse patentene, selv om de ikke erkjenner at Linux bryter noen av Microsofts rettigheter.

Leder for Microsofts rettighetsavdeling, Dave Kaefer, sier til avisa at Microsoft kjøpte patentene fra Silicon Graphics (SGI), og solgte dem fordi de ikke hadde noen betydning for deres videre drift. Han avviser av Microsoft har til hensikt å angripe Linux-fellesskapet med patentkrav, og argumenterer med at de ikke ville solgt patenter til Linux-vennlige AST dersom så hadde vært tilfelle.

I hele sin historie har Microsoft bare anlagt ett programvarepatentrelatert søksmål.

Det var da de i vinter anklaget den nederlandske GPS-leverandøren Tomtom for å bryte åtte av deres patenter, hvorav tre hadde med Linux å gjøre. Tomtom gikk til motsøksmål. Striden ble løst gjennom et forlik der Tomtom måtte betale et ukjent beløp og justere filsystemet sitt.

I sommer overrasket Microsoft ved for første gang å donere kode til Linux-kjernen. Det dreide seg om 20 000 linjer driverkode, blant annet tre drivere for å optimalisere Linux-drevne virtuelle maskiner på Microsofts hypervisor Hyper-V.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.