- Linux blir standard på bærbare

Utålmodige brukere kan bli årsaken til langt større utbredelse av Linux på bærbare PC-er.

- Linux blir standard på bærbare

Utålmodige brukere kan bli årsaken til langt større utbredelse av Linux på bærbare PC-er.

Windows er det klart dominerende operativsystemet på både stasjonære og bærbare PC-er, men mye tyder på at bruken av Linux vil blomstre kraftig i tiden som kommer. Det betyr ikke at Linux vil erstatte Windows på PC-ene, men vil leveres som et supplement.

Saken er nemlig den at svært mange leverandører av PC-er, spesielt de bærbare, leverer eller planlegger å levere PC-en med et Linux-basert operativsystem som skal gi brukeren lynrask tilgang til utvalgt funksjonalitet.

Årsaken er den lang oppstartstiden til PC-er. Dette skyldes ikke bare selve operativsystemet, men også programvare som antivirusløsninger og oppdateringsverktøy som lastes automatisk sammen med operativsystemet.

Microsofts Michael Fortin viser i dette blogginnlegget til en analyse som forteller at 65 prosent av PC-ene bruker mer enn 30 sekunder på å starte opp. Dette inkluderer dog tiden PC-en bruker før lastingen av operativsystemet starter.

Ønsker brukeren bare å sende en lynmelding, sjekke e-posten eller å se på de siste nyhetene på nettutgaven til favorittavisen, kan denne ventetiden bli i det lengste laget.

Derfor leveres stadig flere PC-er med et minimalistisk operativsystem som gir tilgang til funksjonalitet som dette på 30 sekunder eller mindre. Ifølge NYTimes.com er samlige slike løsninger basert på Linux. Blant annet tilbyr DeviceVM en løsning som kalles Splashtop. PC-produsentene kan ta i bruk denne ved å betale mellom 1 og 2 dollar til DeviceVM.

Blant annet HP, Lenovo og Asus skal benytte Splashtop eller modifiserte utgaver av denne programvaren allerede i dag.

Asus-PC med Splashtop-baserte Express Gate.
Asus-PC med Splashtop-baserte Express Gate.

Dells Latitude On-løsning skal til og med kjøres på en separat ARM-prosessor

BIOS-leverandøren Phoenix skal snart begynne å tilby HyperSpace, en løsning som lar brukeren hurtigstarte et Linux-basert operativsystem, samtidig som at Windows kan startes i bakgrunnen. NEC er blant PC-leverandørene som skal tilby PC-er med HyperSpace.

Jim Zemlin, administrerende direktør i The Linux Foundation, skriver i et blogginnlegg at man allerede ved slutten av neste år kan komme til å oppleve at Linux leveres med nesten samtlige bærbare PC-er, uansett om de er utstyrt med Windows eller ikke.

- Dette, sammen med det enorme potensialet til netbooks, mobile Internett-enheter (MID) og det mobile Linux-markedet, kan bety et enormt og umiddelbart innhugg for en Linux-desktop, selv om det ikke skjer på den måten de fleste hadde spådd for flere år siden da det første “year of the Linux desktop” ble erklært, skriver Zemlin.

Denne videoen viser et Linux-basert operativsystem som starter opp på fem sekunder.

Til toppen