Linux kan gjøre Samsung-pcer ubrukelige

Nekter helt å starte opp etter visse typer installasjon.

Linux kan gjøre Samsung-pcer ubrukelige
Brukere av nyere pc-er fra Samsung bør inntil videre være nøye med å ikke velge oppstart fra UEFI dersom de skal installere Linux på maskinen. Bilde: Harald Brombach

Brukere av relativt nye, bærbare pc-er fra Samsung bør være forsiktige dersom de planlegger å installere en Linux-distribusjon på maskinen. The Open H skriver om flere tilfeller hvor brukere av flere ulike Samsung-maskiner har opplevd at maskinen ikke engang vil vise den grunnleggende oppstartsinformasjonen etter at brukeren har installert Ubuntu på maskinen. Det betyr at maskinen i utgangspunktet er gjort ubrukelig.

Det som er felles for alle tilfellene, er at det forsøkes å starte opp Ubuntu fra UEFI-funksjonen til pc-en. Det skal ikke ha noen betydning om Secure Boot er aktivert eller ikke. Oppstart fra maskinens Compatibility Support Module (CSM) skal derimot være uproblematisk.

I ett av tilfellene som The Open H beskriver, skal brukeren fått maskinen reparert av Samsung. Det involverte bytte av hovedkort.

Ifølge diskusjoner mellom Ubuntu-utviklerne og Samsung, som The Open H viser til, er det Linux-kjernens driver for Samsung-laptoper som er hovedmistenkt for problemet. Men det kan ha flere årsaker.

Intels Matt Fleming skal ha laget en løsning som sørger for at driveren ikke lastes når maskinen startes fra UEFI, men denne endringen har ennå ikke blitt inkludert i de nyeste utgavene av Linux-kjernen.

Dette kan type på at det ikke bare installasjon av Ubuntu som vil skape problemer, men også mange andre Linux-distribusjoner.

Blant modellene som skal være berørt, er seriene 530U3C, 300E5C, NP700Z5C, NP700Z7C og NP900X4C.

Ifølge en bruker som har opplevd problemet, skal maskinen kunne gjøres brukbar igjen ved først å fjerne pc-batteriet, og deretter CMOS NVRAM-batteriet. Det er trolig en oppgave som ikke hvem som helst bør gi seg i kast med.

Ifølge The Open H skal Samsung være i ferd rette opp problemet ved hjelp av en fastvare-basert løsning.

    Les også: