UEFI

Linux-kommando tok fullstendig drepen på pc

Lar seg ikke engang skru på.

Flere skal ha opplevd at sletting av hele root-mappen i Linux kan føre til at pc-en blir fullstendig ubrukelig.
Flere skal ha opplevd at sletting av hele root-mappen i Linux kan føre til at pc-en blir fullstendig ubrukelig. (Bilde: Colourbox)

Lar seg ikke engang skru på.

Det finnes visse kommandoer som man ikke bør skrive inn i kommandolinjegrensesnittet på Linux-maskiner, i alle fall ikke dersom man er innlogget som superbrukeren root. Som root har man tilgang til alt, inkludert å gjøre mye skade, som å slette alt som finnes av innhold på disken. Dette er blant årsakene til at man i så liten grad som mulig bør benytte root-brukeren.

rm -rf ...

I januar var det en Linux-bruker som gjorde nettopp dette, han skrev inn kommandoen «rm -rf --no-preserve-root /» og fikk den utført. Årsaken var at han ønsket å kvitte seg med hele Linux-installasjonen.

I utgangspunktet burde dette ha fungert greit, men overraskelsen var nok stor da det viste seg at pc-en ikke lot seg skru på igjen etter at kommandoen var blitt utført. Noen lys blinker, men den fullfører ikke POST (Power-On Self Test).

Ifølge The Next Web og diskusjonen som nå har pågått i mer enn to uker, skyldes problemet trolig at pc-en har lagret informasjon i mappen /sys/firmware/efi/efivars/ som pc-en avhenger av dersom den skal starte fra EFI/UEFI, altså fastvaren som nå i stor grad har erstattet BIOS i pc-er.

Mappen inneholder konfigurasjonsdata som EFI, i alle fall på den aktuelle pc-en, trenger for å starte opp.

Hvem har skylden?

The Next Web viser også til denne relaterte tråden hos GitHub, hvor det diskuteres om det i Linux-systemer bør være mulig å skrive til den aktuelle mappen.

Etter alt å dømme er det ingenting i EFI-spesifikasjonen som tilsier at en slik feil skal kunne oppstå, noe kan tyde på at årsaken til at kommandoen gjør MSI-pc-en til en kostbar bokstøtte, er knyttet til en feil i EFI-implementeringen til pc-en.

I så fall er spørsmålet om også andre pc-modeller, også fra andre leverandører, kan være berørt av det samme. Mye tyder på dette, for den opprinnelige debattråden oppgir i alle fall to andre at de har opplevd det samme med henholdsvis Lenovo- og Asus-maskiner. Men det nok få som er villige til å prøve.

Uansett hva som måtte dukke opp av framtidige løsninger som kan forhindre dette, er det nok lurt å bruke vanlig diskformatering, noe som ikke skal gi slike konsekvenser.

Til toppen