FORBRUKERTEKNOLOGI

Linux og Windows er gratis for de fleste

Linux PC-er vil ikke øke særlig i årene fremover, spår Gartner og påpeker harde fakta for både Linux og Microsoft.

27. sep. 2004 - 07:14

I en fersk analyse spår Gartner at Linux på PC-er står foran en tung kamp og små resultater i årene fremover. I 2008 vil under to prosent av PC-ene i verden bruke Linux.

Analysen fokuserer på et punkt som ikke mange andre har trukket frem hittil. Gartner påpeker - litt ironisk - at Linux ikke har noe stort fortrinn ved at det er gratis. For 80 prosent av alle verdens Windows-brukere har en gratislisens, de har piratkopiert Windows.

Det er bare i Europa og Nord-Amerika et flertall betaler for Windows. I land som Russland og Asia piratkopierer nesten alle. digi.no har tidligere regnet ut at en Windows-lisens i enkelte land kan utgjøre mange ukers arbeidsinntekt. Selv innkjøpt i volum, utgjør Windows-lisensen nå 15 prosent av en typisk PC, påpeker Gartner. For selv om maskinvareprisene har falt kraftig, har Windows-prisene ikke fulgt med.

På papiret ser Linux ut til å spise markedsandel raskt. I land som Kina, Russland og Latin-Amerika selges opp mot 40 prosent av alle PC-er med Linux. Men fremskrittene er mindre enn man tror, påpeker Gartner. For to av fem PC-er som selges med Linux blir raskt gjort om til PC-er med piratkopiert Windows, hevder analyseselskapet.

Dette stiger over tid etterhvert som brukerne oppdager utfordringer med Linux. Over tid vil hele 80 prosent av alle Linux-PC-er som blir solgt i 2004 få installert Windows, spår Gartner.

Dette vil gjør at Linux i 2004 bare vil oppnå en reell markedsandel på 1,3 prosent. Innen 2008 vil Linux i realiteten bare ha kapret 2,6 prosent når man ser på faktisk bruk og piratkopiering, spår Gartner.

Linux vil bli mest brukt på maskiner i bedrifter der den ansatte har begrensede arbeidsoppgaver, for eksempel servicepersonalet og andre som ikke trenger Microsoft Office. Der vil bedrifter tjene inn byttekostnadene på tre år, mener Gartner.

Gjennom piratkopieringen sitter altså Microsoft med nøkkelen til suksess for Linux eller ikke. Linux setter Microsoft i en knipe, for skulle selskapet velge å stramme inn og bremse piratkopieringen med en eller annen mer avansert teknikk, risikerer Microsoft et kunderas til Linux, påpeker analyseselskapet.

Microsoft har allerede kommet med en delløsning. «Windows XP Starter Edition» er en svært billig versjon av Windows som nå tilbys i flere asiatiske land.

Gartner sier rett ut at Microsoft nok foretrekker at folk piratkopierer Windows i stedet for å installere Linux. For kanskje vil kunden en gang i fremtiden kjøpe en Windows-lisens, men har man byttet til Linux, er kunden tapt.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.