Linux-oppdatering skal tilby virtualisering

En kommende oppdatering til Linux-kjernen skal inneholde støtte for virtualiseringsteknologien Xen.

En kommende oppdatering til Linux-kjernen skal inneholde støtte for virtualiseringsteknologien Xen.

Andrew Morton, ansvarlig for vedlikeholdet av Linux-kjernen ved Open Source Development Labs (ODSL), forteller i et intervju med CRN.com at en kommende oppdatering til Linux-kjernen som skal bli tilgjengelig i nær framtid, vil inneholde støtte for den åpen kildekodebasert virtualiseringsteknologien Xen. I dag må Linux-kjernen bygges om får å kunne kjøres i Xen-miljøer- Xen-prosjektet ledes av University of Cambridge Computer Laboratory.

Morton vil derimot ikke si noe om hvorvidt støtten vil inkluderes i versjon 2.6.11 av kjernen, som skal bli tilgjengelig denne måneden.

Morton forteller at arbeidet med å implementere Xen i kjernen midlertidig ble stanset for noen måneder siden, da det viste seg at det måtte mer finpussing til av Xen-koden. Han lover likevel at det bare skal ta fire uker fra koden er klar til den vil være på plass i en oppdatert utgave av kjernen.

Morton sier i intervjuet at det er betydelig etterspørsel etter egenskapene som gjøres mulig gjennom virtualisering. Dette inkludere serverkonsolidering og fordeling av arbeidsbyrde. Virtualisering gjør det mulig å kjøre flere virtuelle maskiner på én og samme fysiske maskinvare.

Ifølge Morton, kan det nå ventes en endring i utgivelsesplanene av Linux-kjernen. Heretter vil det bli utgitt foreløpige oppdateringer, med ny funksjonalitet og feilfikser, annenhver måned.

- Den tradisjonelle modellen for utviklingen av Linux-kjernen har de siste ti årene vært at vi publisere en ustabil kjerne, deretter en stabil kjerne, med to til tre års mellomrom, sier Morton.

Han vil ikke si noe konkret om hvilken funksjonalitet som vil komme i februaroppdateringen, men sier at det i framtidige oppdateringer vil komme en oppdatering til NFS 4-filsystemet, støtte for sammenkoplingsteknologien Infiniband, samt bedre støtte for bærbare PC-er og 3D-grafikk ved å få flere maskinvareprodusenter til å utvikle Linux-drivere, blant annet for USB-enheter.

Til toppen