FORBRUKERTEKNOLOGI

Linux-pc på Amazon-toppen i Tyskland

Kundene lar seg ikke stoppe av mangelen på vinduer.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
24. juli 2009 - 11:44

Amazon.de offentliggjør rangeringer over de mest solgt produktene innen produktklassene butikken tilbyr. Dette gjelder også bærbare pcer. Overraskende nok er bare åtte av de ti mest solgte maskinene utstyrt med Windows. Den nest mest solgt maskinen, samt maskinen på femteplass, er i stedet utstyrt med Linux.

Dette er oppsiktsvekkende, siden mange mener Linux på pcen kun er egnet for spesielt interesserte.

Noe av forklaringen finner man antagelig hvis man leser brukeranmeldelsene for maskinen som ligger andre plass, en Asus X5DIJ-SX018L til 399 euro. Dette er ingen mini-bærbar, men en billig bærbar pc med 15,6 tommers skjerm.

Ifølge en rekke av brukeranmeldelsene går det nemlig fram at noe av det første brukerne gjør, er å erstatte det forhåndsinstallerte operativsystemet med noe annet, fortrinnsvis en Windows-versjon. Det er nok også hensikten, for i spesifikasjonene til maskinen, står det at den kun leveres leveres uten grafisk brukergrensesnitt. Dermed er det kun et kommandolinjebasert brukergrensesnitt som er tilgjengelig når maskinen startes.

Mange ønsker å kjøpe maskiner uten operativsystem, enten fordi de har en Windows-lisens liggende som de ikke bruker (lenger), eller fordi man vil utstyre maskinen med et annet operativsystem enn Windows. Men det er ingen lisenskostnader knyttet til Linux-programvare, så at maskinene er utstyrt med dette er nok for mange jevngodt med at harddisken er tom.

Det er likevel litt uklart hvorfor maskinene, for det samme gjelder også Acer Extensa-maskinen som ligger på femteplass, ikke leveres med en mer komplett Linux-installasjon, som i alle fall har et grafisk brukergrensesnitt og noen sentrale applikasjoner.

Faksimile fra Amazon.de hvor to Linux-pcer er blant de fem mest solgte, bærbare pcene.
Faksimile fra Amazon.de hvor to Linux-pcer er blant de fem mest solgte, bærbare pcene.
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.