Liten Linux-maskin utfordrer Nintendo

En håndholdt Linux-PC med ny og kraftig prosessor kan bli en attraktiv spillkonsoll.

Liten Linux-maskin utfordrer Nintendo

En håndholdt Linux-PC med ny og kraftig prosessor kan bli en attraktiv spillkonsoll.

Det dårlige utvalget av spill til Linux bidrar til at operativsystemet ikke er attraktivt for mange brukere. Da velger man i stedet å ha Windows. Men dette gjelder PC-er.

I de rene spillkonsollene er Windows unntaket, ikke regelen. Hvilket operativsystem som ligger i bunnen, er det få som forholder seg til.

Nå melder nettstedet LinuxDevices.com at en ny, Linux-basert spillkonsoll og lomme-PC snart kommer på markedet. Maskinen kalles Pandora og kan beskues på det offisielle nettstedet. Selskapet som står bak ligger foreløpig lavt i terrenget, men heter trolig OpenPandora.

På nettstedet står det noen detaljer om maskinen - noe mer finnes i denne uoffisielle wikien.

Det som er klart er at maskinen skal måle 140 x 83 x 27 mm, altså litt større enn Nintendo DS Lite. Den vil være utstyrt med en 4,3 tommers berøringsskjerm med oppløsning på 800 x 480 punkter.

Det mest interessante er likevel prosessoren, OMAP3430 fra Texas Instruments. Dette skal være en av de første prosessorene basert på ARMs neste-generasjons Cortex-A8-arkitektur, som skal være opptil tre ganger kraftigere enn de vanlige ARM11-brikkene.

OMAP3430 skal dessuten han grafikkjernen PowerVR SGX fra Imagination Technologies integrert, noe som ifølge Texas Instruments gjør OMAP3430 til den første applikasjonsprosessoren som støtter grafikk basert på OpenGL ES 2.0 og OpenVG.

Ifølge OpenPandora skal Pandora-maskinen ha en regnekraft som kan sammenlignes med Nintendos GameCube, en stasjonær maskin. Grafikkbiten skal kunne prosessere flere millioner polygoner per sekund.

Det finnes som nevnt få spill som er laget for Linux-direkte. Eksisterende Linux-baserte spillmaskiner baserer seg i stor grad på emulatorer, slik at man kan spille spill som egentlig er laget for andre plattformer. Dette vil også Pandora gjøre. Blant annet skal det tilbys en emulator som kan kjøre Playstation 1-spill i full hastighet. En N64-emulator er under planlegging.

I motsetning til de fleste håndholdte spillkonsoller, vil Pandora være utstyrt med et 43-tasters QWERTY-tastatur. Den skal også kunne kjøre mange ordinære Linux-programmer og vil trolig støtte Debian-pakker laget for ARM-prosessoren. Det loves at Firefox 3, og mediespillerne VLC og mplayer vil kunne kjøres på maskinen.

Pandora skal være utstyrt med 128 MB DDR-minne og et internt flashminne på 256 MB. I tillegg har den to spor for lesing av SDHC-kort. Maskinen vil støtte WLAN og skal være utstyrt med TV-utgang og USB-vert.

Batteriet skal være utskiftbart og kunne lades via USB eller strømadapter.

Det er ventet at Pandora vil bli leveringsklar i april eller mai. Uoffisiell forventet utsalgspris skal være 286 euro inkludert mva, omtrent 2300 kroner.

Til toppen