Lomme-Linux fra Compaq

Compaq har laget en lomme-maskin med en sterkt krympet versjon av Linux. Boksen har ikke mus, men styres ved at du vrir den frem og tilbake.

Compaq har laget en lomme-maskin med en sterkt krympet versjon av Linux. Boksen har ikke mus, men styres ved at du vrir den frem og tilbake.

Compaq Itsy
Compaq Itsy.

Linux er mest kjent som et operativsystem for servere, men dukker opp i stadig mindre maskiner. Nå har Compaq laget en lommedatamaskin som styres av gratis-operativsystemet og et nytt styressystem som erstatter musen.

Dessverre kommer Itsy, som den nye maskinen heter, aldri i salg, skriver nyhetstjenesten News.com. Itsy er laget er et forskningsprosjekt som skal munne ut i forskjellige ferdig produkter de nærmeste årene. Det kan bli verd å vente, for Itsy lover spennende muligheter.

Compaqs nye maskin er et resultat av at selskapet har klart å krympe Linux 2.0.30 ned til magre 300 Kb plass i minne. På grunn av gratisreglene rundt Linux, kommer Compaq til å gi fra seg mikroversjonen av Linux, noe som trolig vil føre til flere Linux-lommemaskiner.

Itsy har en 200 MHz StrongARM RISC-prosessor og en skjerm som måler 320 x 200 bildepunkter. I tillegg har maskinen en mikrofon, høyttaler og infrarød port. Men maskinen mangler tastatur og mus, den har bare noen knapper slik en spillmaskin har.

Meningen er Itsy skal bli en internett-terminal og en spillmaskin. Compaq har blant annet demonstrert maskinen med voldsspillet Doom. Itsy har ikke en mus, men et lite gyroskop som merker at maskinen vris frem og tilbake . Dette gir brukere en ny måte å styre maskinen på.

I tillegg håper Compaq å kunne utstyre maskinen med små kamera, trådløs kommunikasjon og USB-port. Itsy har allerede en minnedisk på 6 MB. 

Til toppen