Longhorn-alfa tilgjengelig på nettet

En alfautgave av etterfølgeren til Windows XP ble i går gjort tilgjengelig for nedlasting på Internett. Utvilsomt uten Microsofts godkjennelse.

En alfautgave av etterfølgeren til Windows XP ble i går gjort tilgjengelig for nedlasting på Internett. Utvilsomt uten Microsofts godkjennelse.

Microsoft har greid å holde Longhorn-testerne i tømmene lenge, men nå er det slutt. En eller flere med tilgang til en alfautgave av Microsofts kommende operativsystem, har gjort CD-en tilgjengelig for nedlasting fra nettet, det vil gjennom en ISO-fil.

Alfautgaven, som skal ha build-nummer 3683, skal ifølge Betanews inneholde en hel del ny funksjonalitet.

Longhorn Sidebar, som er en slags meny montert på siden av skjermbildet, bruker XML for å danne felter på skrivebordet som brukerne selv kan tilpasse, for eksempel ved å legge til en klokke, et søkefelt for Internett eller en virtuell skrivebordskontroll. Faktisk kan også Startmeny gjøres til en del av Longhorn Sidebar, noe som fjerner oppgavelinjen som har fulgt Windows siden Windows 95.

Ifølge Betanews har Microsoft erstattet den vanlige "Display Properties"-dialogen med et foreløpig uferdig, XML-basert konfigurasjonspanel som tar i bruk Avalon, en nytt API-rammeverk ( Application Programming Interface).

WinFS, det nye filsystemet Longhorn skal ta i bruk, følger med, men tjenestene fungerer foreløpig ikke og ytelsen senkes betraktelig hvis filsystemet aktiveres. WinFS skal etter hva digi.no kjenner til være et databasebasert filsystem.

Alt i alt, ifølge Betanews, er det mye nøkkelfunksjonalitet som fortsatt ikke er fullt fungerende. Men alt tyder på at Longhorn vil bli en stor oppgradering av klientoperativsystemet til Microsoft. Ikke minst tyder versjonsnummeret på dette. Windows 2000 har versjonsnummer 5, Windows XP er versjon 5.1, mens Longhorn har versjonsnummer 6. Hvis Microsoft følger opp dette, kan det forventes at Longhorn blir en langt viktigere oppgradering enn det Windows XP er.

Til toppen