BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lønnskutt i Motorola

Også lederne må betale for Motorolas fallende stjerne på den trådløse kommunikasjonshimmelen. Som følge av selskapets dramatisk fallende omsetning måtte toppledelsen i fjor gå med på store lønnskutt. Nå har restruktureringsbølgen også nådd USA.

Øystein Kvistad
24. mars 1997 - 13:29

Det er ikke bare i Europa Motorola har gjort det elendig de siste to årene. Også på sitt hjemmemarked (USA) er Motorola fullstendig detronisert, spesielt på området for digitale mobiltelefoner (TDMA- og PCS 1900-telefoner).

I en Datquest-undersøkelse som ble offentliggjort i forrige uke, har Motorola bare en markedsandel på området digitale mobiltelefoner på fattige åtte prosent. Bare på ett år har selskapet opplevd en salgsnedgang i USA på 62 prosent. Den klare eneren er nå Ericsson, med en markedsandel på 55 prosent, fulgt av finske Nokia med en markedsandel på 33 prosent.

Også i Norge har Motorola hatt en marerittliknende salgsutvikling. På to har den amerikanske telekomgigantens posisjon sunket fra en toppnotert markedsandel på omlag 40 prosent til skarve sju prosent. På verdensbasis har Motorola i dag en samlet markedsandel på omlag 15 prosent, ned fra 25 prosent i 1995.

Dette er tall den nye Motorola-sjefen Chris Galvin selvfølgelig ikke kan leve med. I Europa er det allerede satt i gang en omfattende restrukturering av selskapet, og nå står det amerikanske markedet for tur.

Det blir ingen enkel oppgave for Galvin å snu Motorola - et selskap de ansatte selv ofte karakteriserer som "et løst forbund av stridende stammer" fordi selskapet på mange måter konkurrerer med seg selv. Riktignok har den store bredden i selskapets produktportefølje innen områder som radiokommunikasjon, personsøking og mobiltelefoni bidratt til å gjøre Motorola til en global gigant, men kritikere sier at dette også er hovedårsaken til at selskapet i de siste årene er blitt for stort, tungt og sidrumpa til å reagere på raske markedsendringer.

Nå forsøker Motorola å gjøre noe med dette. Ifølge Wall Street Journal annonserte selskapet fredag at Merle Gilmore overtar som ny president for virksomheten i Europa, Midt-Østen og Afrika etter James A. Norling. Robert Barnett overtar Gilmores gamle lederstilling for Motorola Land Mobile Products, mens Keith J. Bane skal lede den nyetablerte Amerika-regionen, som inkluderer USA, Canada og Latin-Amerika.

Herr Galvin har presset gjennom ordninger som betyr reduserte inntekter for topplederne dersom selskapets omsetning ikke øker som forventet. Galvin fikk utbetalt 1,4 millioner dollar i lønn og bonuser i 1996, en reduksjon på 200.000 dollar sammenliknet med året før. Gary Tooker, tidligere administrerende direktør, nå styreformann, tjente 1,86 millioner dollar i fjor, ned fra 2,04 millioner året før. Også tre andre toppledere måtte se at nettoinntekten falt i fjor som følge av reduserte bonusutbetalinger da det viste seg at Motorolas omsetning kun økte med tre prosent til 28 milliarder dollar. Omsetningen i 1995 var på 27 milliarder dollar, en økning på 22 prosent sammenliknet med året før, skriver Wall Street Journal.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.