ANALYSER

Lover 160 Mbit/s over kabelnettet

En ny spesifikasjon for dataoverføring via kabel-tv-nettet, åpner for betydelig høyere hastigheter.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
6. sep. 2006 - 10:28

Internett-aksess via kabel-tv-nettet har én stor fordel sammenlignet med aksess via fiber - kabelnettet er allerede på plass, i hvert fall i de mer tettbebygde strøkene av Norge.

Den raskeste løsningen som tilbys over kabelnett i Norge nå, er trolig UPCs chello extreme-produkt, som tilbyr en nedlastingshastighet på inntil 26.000 kbit/s, mens opplastingshastigheten er begrenset til 1500 kbit/s. Selskapet lover å utvide dette tilbudet i tiden som kommer, blant annet med å tilby et bedre forhold mellom opp- og nedlastingshastigheten.

Telenor-eide Canal Digital tilbyr på sin side inntil 10.000 kbit/s nedlastingshastighet. I tillegg finnes det enkelte mindre kabelselskaper som også tilbyr nettaksess.

    Les også:

Mye tyder på at tilbudet i løpet av få år vil kunne bli kraftig utvidet. Det tror i hvert fall analyseselskapet ABI Research, etter at forskningskonsortiet Cable Television Laboratories (CableLabs) i begynnelsen av august annonserte en serie nye spesifikasjoner som skal gjøre det mulig for kabeloperatører å tilby bredbåndkunder betydelig høyere båndbredde.

De nye spesifikasjonene, som kalles Data-Over-Cable Service Interface Specifications (DOCSIS) 3.0, beskriver nedstrøms datarater på minst 160 Mbit/s og høyere, i tillegg til oppstrøms datarater på 120 Mbit/s eller høyere. Spesifikasjonene er tilgjengelige her.

For å oppnå økningen i hastighetene, beskriver spesifikasjonene en metode for bunting av kaneler i begge retninger. Spesifikasjonene inkluderer også støtte for IPv6 (Internet Protocol version 6), som øker antallet IP-adresser kabelselskapene kan benytte.

En rekke leverandører av kabelmodemer og testutstyr har allerede utført vellykkede interoperabilitetstester av nedstrømstrafikk med buntede kanaler. Også begrenset IPv6-testingen skal ha vært vellykket.

- Vi vil være klare til å utføre interoperabilitet-, sertifiserings- og kvalifiseringstester av 3.0-produkter så snart leverandørene er klare, sier Michelle Kuska, visepresident for bredbåndsaksess innen CableLabs, i en pressemelding.

Overgangen til DOCSIS 3.0 vil skje i to faser. CMTS-utstyr (Cable Modem Termination System) i nettverket må ifølge ABI Research erstattes før tjenesten kan tilbys. Senere, delvis gjennom en naturlig prosess for utskifting over tid, vil også kabelmodemer og set-top-bokser hjemme hos kundene måtte erstattes av DOCSIS 3.0-kompatibelt utstyr.

ABI Research skriver i en pressemelding at det første DOCSIS 3.0-kompatible utstyret bør kunne komme allerede neste år.

- Harmonic, Motorola og Cisco, som allerede tilbyr utstyrt basert på tidligere DOCSIS-versjoner, vil helt klart være aktive. ABI Research forventer at penetrasjonen av DOCSIS 3. vil være på nærmere 60 prosent for CMTS-er i bruk i 2011. Penetrasjonen skje langsommere for den større installerte basen av utstyr hjemme hos kundene. Denne vil komme opp i knapt 40 prosent i 2011, sier sjefanalytiker Michael Arden i ABI Research, i en pressemelding.

Analyseselskapet mener det at først og fremst er etterspørsel etter mer avanserte videotjenester, for eksempel ”video on demand”, som vil sparke i gang overgangen til DOCSIS 3.0. Dette ventes i første omgang å skje i Nord-Amerikan og Asia, noe senere i Europa.

ABI Research beskriver dette nærmere i rapporten «DOCSIS 3.0: Cable's IP Video Play», som kan bestilles på denne siden.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.