BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lover bedrifter enkel og superrask WLAN

Et israelsk selskap lover forenklet utlegg og mangedoblet båndbredde uten endringer på klientsiden.

11. nov. 2004 - 13:24

Trådløse nettverk i bedrifter representerer en utfordring når målet er å tilby brukerne høy ytelse, og ikke bare aksess. Mens installatører som norske Move Systems foretar nitidige studier for å plassere aksesspunkter og fordele kanaler på best mulig måte, arbeider leverandører og utviklingsselskaper med nye metoder for å gjøre både implementering og drift betraktelig rimeligere og mindre komplisert.

    Les også:

Et av de ferskeste bidragene kommer fra et israelsk selskap, Extricom, som har et titalls WLAN-patenter – «relatert til evnen til å legge ut et nettverk som opererer uavhengig av interferens mellom kanaler» – og lover nye produkter over nyttår.

Extricom mener løsningen ligger i å utstyre WLAN-svitsjen med teknologi som avskaffer problemet med interferens mellom WLAN-kanaler, samtidig som hver kanal utnyttes mye bedre. For 802.11b og 11g, som hver opererer med tre reelle kanaler, skal Extricoms teknologi kunne øke kapasiteten til hver kanal med en faktor på tre, samtidig som hvert aksesspunkt sender og mottar samtidig på alle kanaler. Det gir en samlet kapasitet per aksesspunkt på 99 Mb/s for 11b, og 486 Mb/s på 11g. Med 11a, der det er flere disponible kanaler, vil båndbredden kunne nå tett opp under 1,3 Gb/s.

Teknologien innebærer videre at nye aksesspunkter vil kunne plasseres etter behov, etter hvert som man får flere brukere i det trådløse nettets dekningsområde. Extricom kaller dette for «teppedekning» i motsetning til dagens implementering med avgrensede celler for hvert aksesspunkt. Aksesspunktene skal kunne plasseres så nære hverandre som nødvendig.

Extricoms teknologi er nedfelt både i spesielle brikker og i programvare. Arkitekturen fordrer en svært spesialisert svitsj, der hele teknologien nedfelles, og tynne aksesspunkter som koples til svitsjen med vanlig 100 Mb/s Ethernet. Svitsjen koples til stamnettet over en standard Ethernet-forbindelse i 100 Mb/s eller 1 Gb/s. Bare svitsjen krever konfigurering, aksesspunktene ordnes automatisk av svitsjen.

På klientsiden kreves ikke annet enn standard 11a/b/g, og ingen spesiell programvare.

Å konfigurere svitsjen skal ikke være verre enn å konfigurere et vanlig aksesspunkt i dag. WLAN-et kan legges ut uten krav til ekspertise innen trådløse forbindelser. I forhold til utstyr på markedet i dag, slipper man å planlegge celler, og den løpende driften skal også være betraktelig enklere. Samtidig med kostnadsreduksjonene lover Extricom høy ytelse og enkel skalerbarhet.

Extricoms svitsjer og aksesspunkter er nå i betatesting, og forespeiles å være markedsklare i første kvartal 2005. Selskapet tar også sikte på å gjøre brikker og programvare tilgjengelig for OEM-leverandører, ifølge uttalelser gitt til nettmagasinet WiFiPlanet.

Selskapet har nylig mottatt 5,6 millioner dollar i ekstra kapital fra Vertex Venture Capital og Magnum Communications Fund. Pengene skal brukes til å angripe markedene i Nord-Amerika og Asia-Stillhavsområdet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.